ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O OZAKONJENJU OBJEKATA

JR_3U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad održana je 25. septembra 2015. godine Javna rasprava o tekstu Nacrta zakona o ozakonjenju objekata.

Prezentaciju teksta Nacrta Zakona izvršili su Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS i Nikola Milivojević, savetnik potpredsednika Vlade RS.

Istaknuto je da je Nacrt zakona o ozakonjenju objekata u javnom interesu građana Srbije, jer će njime biti legalizovano oko 1,5 miliona objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, od kojih su oko 80 % stanovi i kuće.

Posebno je naglašeno da će donošenje Zakona imati značajne efekte na privredu Srbije, jer će omogućiti smanjenje sive ekonomije; razvoj građevinarstva i industrije građevinskih materijala; uvođenje reda na trežištu nekretnina; pojednostavljenje procedure za dobijanje kreditnih sredstava; povećanje javnih prihoda; kao i potpunu primenu Zakona o planiranju i izgradnji.

Nacrt zakona predviđa smanjenje troškova i neophodne dokumentacije. Do sada je za legalizaciju porodične kuće do 100 kvadrata bilo potebno priložiti šest dokumenata, a sada će biti neophodna samo dva dokumenta i 12.000 dinara.

JR_2

Podelite ovaj članak