Održana sednica Saveta Centra za finansije, bankarstvo, osiguranje i obrazovanje.

Održana sednica Saveta Centra za finansije, bankarstvo, osiguranje i obrazovanje.

Sednica_2015_-_1U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, 24.04.2015. održana je VIII sednica Saveta Centra za finansije, bankarstvo, osiguranje i obrazovanje.

Na sednici su usvojeni Izveštaj o radu Centra za 2014. godinu i Program rada Centra za 2015. godinu.

U toku sednice su analizirani privredni rezultati na području Republike Srbije kao i privredni rezultati regiona. Istaknuto je da je prošle godine pogoršana ekonomska situacija i faktori koji su predhodne godine pokretali rast privrede, kao što su oporavak poljoprivredne proizvodnje, rast proizvodnje Fiat-a i NIS-a su iscpljeni.

Takođe je istaknuto da su nastavljene nepovoljne tendencije vezane za opadanje proizvodnje i zaposlenosti u većem delu privrede, nelikvidnost i nesolventnost privrede, nepovoljna kretanja u kapitalnom bilansu vezana za niske strane direktne investicije i razduživanje preduzeća i banaka koja utiču na deprecijaciju dinara, pad kreditne aktivnosti banaka, opadanje realne vrednosti kredita privredi i rast loših kredita, visoaku nezaposlenost, realni pad prosečne neto zarade, i dr.

Ovom prilikom članovi Saveta su informisani o savremenim rešenjima u poboljšanju uloge finansijskog sektora u razvoju preduzeća. Prezentaciju na ovu temu izveli su predstavnici Valori Akademije iz Beograda.

Podelite ovaj članak