Održano predavanje HORIZONT 2020 mogućnosti i perspektive ovog programa

Održano predavanje HORIZONT 2020 mogućnosti i perspektive ovog programa

H1U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, u petak.03. aprila 2015, održano je predavanje o mogućnostima i perspektivama programa HORIZONT 2020.

Skup je, u ime organizatora, otvorila Jelena S. Stankov, koordinator za obrazovanje, koja je pozdravivši prisutne, naglasila da je cilj ovog predavanja informisanje privrednika i javnosti o novom Okvirnom programu Evropske komisije Horizont 2020 i mogućnostima koje ovaj program pruža srpskim kompanijama za finansiranje projekata u oblasti istarživanja i inovacija.

Predavač je bila mr Nataša Vujnović Sedlar, nacionalna kontakt osoba za program Horizont 2020 u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN). Nataša je inače član Univerziteta u Novom Sadu, gde na Fakultetu tehničkih nauka radi kao istraživač. Univerzitet u Novom Sadu je član Evropske mreže preduzetništva – Enterprise Europe Network (EEN), najveće evropske mreže za poslovnu podršku. Ova mreža je formirana 2008. godine u cilju efikasnog i efektivnog iskorišćavanja potencijala malih i srednjih preduzeća na jedinstvenom evropskom tržištu i funkcioniše u više od 50 zemalja.

Osnovna svrha ovog programa, koji je otvoren za veliki broj privrednih grana, je ubrzavanje puta od ideje do realizacije ideje. Na ovaj način Horizont 2020 doprinosi privrednom rastu, otvaranju radnih mesta i unapređenju konkurentnosti privrede. Budžet iznosi oko 80 milijardi evra, a objedinjuje teme za istraživanje koje su bile obuhvaćene ranijim programima iz perioda (2007- 2013): Sedmi okvirni program (FP7), Program za konkurentnost i inovacije (CIP) i Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT). U odnosu na prethodni period, pravila za korišćenje finansijskih sredstava su pojednostavljena kako bi olakšali mogućnost za konkurisanje i upravljanje novčanim sredstvima, posebno za mala i srednja i preduzeća.

Pravo učešća u Horizontu 2020 imaju mala i srednja preduzeća, velike kompanije, istraživačke grupe na univerzitetima, istraživački instituti, pojedinačni istraživači, kao i vladine, nevladine i privatne organizacije, institucije i pojedinci, sva registrovana pravna i fizička lica.

Posebna pažnja na ovom predavanju je povećena predstavljanju programa Horizont 2020 i Instrumenata za mala i srednja preduzeća (SME Instrument), kao posebnom instrumentu Evropske komisije za podršku inovativnih preduzeća i podršci koju Mreža pruža prilikom apliciranja za programe Evropske Unije.

H2Na kraju predavanja, Vesna Rašković, takođe predstavnik Evropske preduzetničke mreže je predstavila takmičenje za najbolju tehnilošku inovaciju u Srbiji i pozvala prisutne da prijave svoje timove za učešće u realizovanju inovacije. Cilj takmičenja je promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pomoć potencijalnim i postojećim „high-tech“ preduzetnicima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije iznesu na tržište.

Učešće na takmičenju, osim mogućnosti dobijanja novčanih nagrada, svim takmičarima obezbedjuje i stručnu pomoć u vidu besplatne edukacije kroz treninge i konsalting, kao i medijsku promociju, kako tokom, tako i nakon takmičenja.

Rok za podnošenje prijave je 20.04.2015, a pobednik će biti poznat nakon finala, koje će se održati krajem decembra uz direktan prenos na RTS-u.

Početni nagradni fond iznosi 5 miiliona dinara. Više detalja o takmičenju, svi zainteresovani mogu pronaći na adresi www.inovacija.org. Osoba za kontakt: Vladimir Nikić, 063/11 33 012, [email protected]

Podelite ovaj članak