Održan prvi Evropski ekonomski dunavski forum „Pametni gradovi“

Održan prvi Evropski ekonomski dunavski forum „Pametni gradovi“

Privredna komora Srbije u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Novi Sad i Austrijskim ekonomskim senatom 31.10.2016. godine organizovala je prvi Evropski ekonomski dunavski forum posvećen konceptu „Pametnih gradova“. Cilj skupa održanog na novosadskom SPENS-u bio je da se domaća priverda i javnost upozna sa najboljim iskustvima gradova koji su svoj razvoj podredili potrebama stanovnika.

Grad po meri čoveka i to u svakom segmentu od ekonomije, preko ekologije do uprave, jeste osnova koncepta Pametnih gradova, a najbolja evropska iskustva predstavljena su u Novom Sadu.

Renomirani stručnjaci iz regiona i čitavog sveta nastojali su da prisutnima približe koncept „pametnih gradova”, na bazi najboljih iskustava u različitim privrednim sektorima. Naime, radi se o konceptu koji podrazumeva težnju ka razvoju celovitih i održivih gradova, u kojima će kvalitet ljudskoga života, ali i odnosa prema prirodnoj okolini biti na znatno većem nivou. Pametni grad zadovoljava sve potrebe svojih građana u potpunosti i efikasno, u skladu sa ili iznad standarda i ciljeva koje postavljjaju lokalni, nacionalni i međunarodni standardi održivosti.

Nakon uvodnih reči potpredsednika Privredne komore Srbije Miroslava Miletića, predsednik Austrijskog ekonomskog senata dr Erhard Busek govorio je o značaju unapređenja regionalne saradnje u Dunavskom regionu kroz prizmu „pametnih gradova“. Skupu su se potom redom obraćali stručnjaci, govoreći o temama kao što su potreba za preduzetnicima i značaj saradnje u Dunavskom regionu, kao i podrška konkurentnosti preduzeća, a prezentaciju „Beograd – pametan grad na dve evropske reke“ održala je dr Žaklina Gligorijević iz Urbanističkog zavoda Beograda.

Kako je istaknuto na forumu, procenjuje se da će do 2050. u gradovima živeti sedam milijardi ljudi, što donosi velike izazove u cilju poboljšanja uslova života u urbanim sredinama, kao i rasta lokalnih ekonomija.

Odgovori na pitanja kako obezbediti posao, smanjiti saobraćajne gužve, štedeti i novac i energiju nisu univerzalni za sve gradove, ali ono što jeste zajednična karakteristika svakog Pametnog grada jesu inovacije, pronalasci, softverska rešenja koja olakšavaju život, istaknuto je na konferenciji.

                                   dsc_0033               dsc_0035               dsc_0066

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *