Održana sednica Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

Održana sednica Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

U Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, dana 15. marta 2017. godine održana je sednica Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.

Direktor Sektora za poljoprivredu, g-din Žarko Galetin je istakao značaj održavanja Grupacije proizvođača i prerađivača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja i upoznao prisutne o ulozi Privredne komore Srbije kao institucije u prepoznavanju problema kao i predloga proizvođača za pokretanje inicijativa za rešavanje istih kod nadležnih ministarstava.

Sednicom je predsedavao g-din Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i rukovodilac Centra za organsku proizvodnju. Naglasio je da je došlo do rekonstrukcije komorskog sistema. Prisutne je informisao o promenama u organizaciji rada i funkcionisanja unutar Privredne komore Srbije. Jedna od bitnih promena organizacije članova u PKS je da su predsednik i zamenika predsednika Grupacije članovi Odbora Udruženja za biljnu proizvodnju. Pravilnikom o radu grupacije udruženja Privredne komore Srbije daje se mogućnost osnivanja Odbora grupacije, ukoliko grupacija broji više od 15 članova. Takođe je informisao prisutne i o osnivanju Pravno-političkog odeljenja koje, pored stručnih službi udruženja priprema kvartalnu analizu propisa koju dostavlja Vladi Republike Srbije, kao i da sve inicijative koje se dostavljaju nadležnim dražavnim organima takođe se pripremaju u saradnji sa ovim odeljenjem.

G-din Mirko Oluški iz kompanije Macval tea d.o.o. iz Novog Sada je predložen za predsednika, a za zamenika predsednika Grupacije g-din Slavoljub Tasić iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“. Predlozi su dati na glasanje i jednoglasno su se svi prisutni složili sa gore navedenim predlogom za imenovanje novog predsednika i zamenika predsednika Grupacije.

Slavica Stevanetić, samostalni savetnik u Udruženju sa biljnu proizvodnju PKS je održala prezentaciju na temu „Prednosti i perspektive proizvodnje lekovitog bilja u Srbiji“ i istakla da su lekovite biljke jedne od ekonomski najznačajnijih u flori Srbije. Veliko bogatstvo naše zemlje omogućava njihovu eksploataciju, ali istovremeno nameće i potrebu njihove zaštite od neracionalnog iskorišćavanja. Ona je navela podatak da je u 2016. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja ostvarena u vrednosti od 27,3 mil. USD (6.236 t), od čega izvoz ovih proizvoda iznosi 16,3 mil.USD (2.974 t), a uvoz blizu 11,0 mil. USD (3262 t). U odnosu na 2015. godinu vrednost spoljnotrgovinske razmene je povećana za 5%. Najznačniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u trgovini lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja su zemlje EU i zemlje CEFTA regiona na koje se odnosi preko 67% ukupne razmene ovih proizvoda.

Diskutovalo se i o formiranju sekcija i tom prilikom dati su sledeći predlozi o formiranju sekcija:

  • Sekcija za gajeno lekovito bilje da se oformi pri RPK Pančevo;
  • Sekcija za samoniklo i gajeno lekovito bilje sa formiranjem u RPK Niš;
  • Sekcija za samoniklo lekovito sa formiranjem u RPK Zaječar.

Problemi koji najviše muče ovu branšu su:

  • Uvođenje subvencija kod plantažnog gajenja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja;
  • Utvrđivanje realne visine takse kao i rokovi za njeno plaćanje;
  • Omogućavanje ubiranja lekovitog bilja sa sopstvenog imanja;
  • Skraćivanje rokova za dobijanje dozvola.

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *