Odustajanje od kredita, pogodnosti i nedostaci

Odustajanje od kredita, pogodnosti i nedostaci

Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je na snazi već četiri godine, klijent ima pravo da odustane od odobrenog kredita.

To znači da klijent i po potpisivanju ugovora sa bankom, u roku od dve nedelje, još jednom može da sagleda finansijsku situaciju pre preuzimanja obaveza kredita, lizinga, dozvoljenog minusa ili kreditne kartice.

Kupujući na brzinu, kajaćete se natenane i to godinama. Ipak, ukoliko ste se u međuvremenu predomislili, zakon dozvoljava da u narednih 30 dana vratite uzeti novac od kredita bez obrazloženja zašto to činite.“Korisnik mora da obavesti davaoca usluga pre isteka roka od 14 dana od datuma zaključenja ugovora pismenim putem, odnosno na način da se potvrdi prijem tog obaveštenja. To može da bude preporučenom poštom, imejlom ili putem trajnog nosača podataka, bitno je da se obezbedi potvrda prijema tog obaveštenja“, navodi Mira Kujundžić iz Centra za zaštitu korisnika Narodne banke Srbije.

U bankama tvrde da veoma mali broj klijenata odustaje od kredita. Procedura otkazivanja kredita razlikuje se jer oni sadrže i obavezno osiguranje.

„Obaveza klijenta je da u roku od 30 dana banci vrati dugovanje. Kad kažem dugovanje, onda mislim na ukupan iznos glavnice kredita i kamate koja je obračunata za tih nekoliko dana korišćenja kredita. Kod stambenih kredita je nešto malo drugačije, to znači da se ugovor može otkazati sve dok novac nije pušten.
U tom slučaju banka ima mogućnost da ukoliko su postojali neki stvarni troškovi u celom tom procesu obrade, to i naplati“, napominje Ana Teofilović Lazović iz Rajfajzen banke.

Ako niste zadovoljni kupovinom nekog tehničkog uređaja, imate rok od godinu dana ili da vam vrate novac ili da ga zamenite. Za gotovinski kredit koji ste uzeli ne morate da imate fiskalni račun, ali jeste obavezno osiguranje. Njegovu premiju možete podići, ali ne u banci, već u osiguravajućoj kući.

Kada odustanete od osnovnog kredita, niste obavezni da plaćate ni sporedne obaveze poput osiguranja. U nekim bankama osiguranje je uračunato u kredit, ali ukoliko vratite glavnicu, vratićete i osiguranje.

„Potrebno je samo otići u banku i podneti zahtev za povraćaj premije osiguranje. Ono što klijenti treba da znaju jeste da se ne vraća celokupna premija koja je uplaćena upravo zbog toga što je određeni broj dana koliko se koristio kredit, i bio pokriven osiguranjem“, ističe Sanja Marić iz Unika osiguranja.

Isti postupak je kada korisnik kredita odustane od finansijske pogodbe sa trgovcem. Korisnik je dužan da trgovcu odmah vrati predmet kupoprodaje i da u roku od 30 dana od slanja obaveštenja o odustajanju nadoknadi trgovcu pretrpljenu štetu ako je došlo do umanjenja vrednosti predmeta ili razliku u kamati.

Izvor: 08.02.2016.RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *