Okrugli sto na temu socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavaca u Srbiji

Okrugli sto na temu socijalnog dijaloga između sindikata i poslodavaca u Srbiji

dsc_0108U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad 22. decembra 2016. godine održan je okrugli sto na temu: “Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca u Srbiji i uloga Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova”.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Novi Sad organizovalo je okrugli sto u cilju unapređenja socijalnog dijaloga u Republici Srbiji, sa posebnim osvrtom na uspostavljanje i razvoj socijalnog dijaloga u privrednim društvima.

Predsednik RPK Novi Sad, prof. dr Dragan Lukač, obratio se i pozdravio preko 70 učesnika okruglog stola, među kojima su pristutni bili i predstavnici iz Ministarstva Republike Srbije, Pokrajinske Vlade AP Vojvodine, Privredne komore Srbije i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da aktuelna republička Vlada socijalni dijalog smatra veoma važnim i da se, svuda gde je ta vlada poslodavac, poštuju sva radnička prava.
A kada je reč o socijalnom dijalogu u Vojvodini, potpredsednik Pokrajinske Vlade APV i pokrajiski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković naredne godine nada se boljim ekonomskim rezultatima koji bi kako ističe onda mogli da otvore i mogućnost da se u pokrajini neka od prava iz oblasti rada vrednuju više.
O socijalnom dijalogu između sindikata i poslodavaca u Srbiji i ulozi i značaju Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova govorili su Milivoje Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, Ljubisav Orbović predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije , prof. dr Zoran Stojiljković predsednik UGS “Nezavisnost“ i Nebojša Atanacković predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Šef Odseka za socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i zarade u Ministarstvu za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Jesenka Čvoro prezentovala je zakonodavni okvir za socijalni dijalog u Republici Srbiji, nakon čega je o ulozi i značaju Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova govorio Mile Radivojević, direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

dsc_0156  dsc_0167  dsc_0166

Podelite ovaj članak