Omogućiti zakup poljoprivrednog zemljišta i na duži rok

Omogućiti zakup poljoprivrednog zemljišta i na duži rok

Učesnici panela „Održivi razvoj poljoprivrede“ na 26. Kopaonik biznis forumu saglasili su se večeras da je važno da država u narednom periodu omogući zakup poljoprivrednog zemljišta na duži rok i to na 30 do 50 godina.

Kako su rekli, na taj način onaj ko bi zakupio zemljište na tako dug rok, prema zemljištu bi se ophodio „domaćinski“, a ne bi morao da svake godine ponovo konkuriše za zakup i time bude u neizvesnosti kada je reč o dugoročnim planovima za proizvodnju.

Direktori velikih poljoprivredno-prehrambenih kompanija koje posluju u Srbiji i regionu, podsetili su na podatak da sektor u kojem njihove kompanije rade, učestvuje sa 8 procenata BDP-a Srbije i da poljoprivreda ostvaruje značajan suficit od oko 1,4 milijardi dolara.

Kako je rečeno na panelu, ono što nije dobro u strukturi naše poljoprivrede je što izvozimo sirovinu umesto proizvode sa dodatom vrednošću te da je važno da se investira u savremene kapacitete za preradu.

Subvencije u poljoprivredu, prema njihovoj oceni, treba da se daju po kilogramu proizvedene robe, a ne po hektaru kako je to praksa trenutno.

Kao sektor koji je izdvojen kao profitabilan i veoma razvijen u prehrambenoj industriji Srbije, učesnici su izdvojili mesnu industriju koja godišnje u Srbiji ostvari promet od 1,2 do 1,6 milijardi evra.

Na panelu su učestvovali Vladimir Čupić direktor predstavništva Atlantik grupe u Srbiji, Dragan Filipović generalni direktor Generali osiguranje Srbija, Ivan Kostić generalni direktor Delta Agrara, Vojin Lazarević generalni direktor Al Dahra Srbija, zatim Dario Šalić generalni direktor Jamnica (deo Agrokor grupe), kao i Mohan Shrestha generalni direktor Karneksa i Željko Zadro predsednik Upravnog odbora fabrike šećera Viro.

Dnevnik

Podelite ovaj članak