Opštine koje brinu o privredi privlače više investicija

Opštine koje brinu o privredi privlače više investicija

SUBOTICA – Efikasnija komunikacija i razvijanje partnerskog odnosa opština i privrede ključne su za podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja, zaključak je prvog regionalnog okruglog stola „Javno-privatni dijalog za bolji poslovni ambijent“.

Kako je saopšteno iz NALED-a, na okruglom stolu koji su organizovali Opština Subotica i NALED za privredu i opštine Severnobačkog okruga, zaključeno je da ovo potvrđuju podaci da su lokalne samouprave koje sistemski brinu o potrebama privrede uspešnije u privlačenju investicija.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić istakla je da će za unapređenje komunikacije privrede i opština biti ključna puna primena Zakona o opštem upravnom postupku i uvođenje više elektronskih usluga koje dovode do profesionalizacije uprave, veće transparentnosti i manje korupcije.

„U javnu raspravu uskoro ulazi zakon o lokalnoj samoupravi i sa donošenjem strategije decentralizacije želimo da napravimo sistemsku reformu, koja će obezbediti održivost gradova i opština i osposobiti ih za pružanje kvalitetnih usluga građanima i privredi“, rekla je Brnabić.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da Vojvodina raspolaže značajnim resursima za jačanje lokalnog ekonomskog razvoja, a to su pre svega ljudi i znanje.

„Opštine koje imaju dobre kancelarije za lokalni ekonomski razvoj bez angažovanja spoljnih konsultanata obezbedile su 193 miliona evra donatorskih sredstava, dok su one samouprave koje su angažovale konsultante privukle 149 miliona. Takođe, opštine koje imaju sertifikat NALED-a o povoljnom poslovnom okruženju u proseku godišnje realizuju sedam investicija naspram 3,3, koliko stigne u lokalne samouprave bez sertifikata“, istakao je Pastor.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević ocenio je da opštine moraju da brinu o ključnim potrebama privrede, a to je jednostavan pristup podacima i dokumentima, kao i predvidivost finansijskog opterećenja jer je loše da u jednoj lokalnoj samoupravi troškovi poslovanja padnu za 30 odsto, a istovremeno u drugoj porastu tri puta.

„Ništa što lokalne samouprave obezbeđuju privredi ne sme da bude besplatno, ali cena mora da bude adekvatna pruženoj usluzi. Ono što opštine zarade trebalo bi da ulože u infrastrukturu, ali i da ne zaborave na naizgled manje bitne stvari, koje mogu da stvore trošak privredi ako ne postoje, a to su prevoz za radnike ili smeštaj u vrtićima za njihovu decu“, naglasio je Kovačević.

Član UO NALED-a Vojislav Genić izjavio je da su e-servisi, odnosno brže rešavanje procedura i efikasna komunikacija zahtevi privrede, ali da, nažalost, mnoge opštine nemaju sredstava i kapacitete da ih razvijaju.  Zato Genić pozdravlja napore države da razvije e-usluge za one procedure koje su svim opštinama zajedničke i u tome će pomoći NALED-ov Savez za e-upravu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak