Osam gradova iz Vojvodine zajedno na investicionim sajmovima

Osam gradova iz Vojvodine zajedno na investicionim sajmovima

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević potpisao je sporazum između Pokrajinske vlade i osam gradova u Vojvodini o zajedničkom nastupu na velikim svetskim i evropskim investicionim sajmovima.

Cilj sporazuma je da se udruženim sredstvima Pokrajinske vlade i osam gradova što efikasnije i bolje promovišu ekonomski i privredni potencijali Vojvodine na najvažnijim međunarodnim investicionim sajmovima. 

Dokument su potpisali gradonačelnici Novog Sada Miloš Vučević, Subotice Bogdan Laban, Pančeva Saša Pavlov, Zrenjanina Čedomir Janjić, Sombora Dušanka Golubović, Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, Kikinde Pavle Markov i Vršca Dragana Mitrović.  

„Srbija je dobro mesto za ulaganje, Vojvodina je dobro mesto za ulaganje, i to želimo da pokažemo na najbolji mogući način i da povučemo što više investicija u tih osam gradova, kao i u svih 45 lokalnih samouprava u Vojvodini“, istakao je Milićević nakon potpisivanja sporazuma u zgradi Pokrajinske vlade.

On je rekao da su uslovi za ulaganje veoma dobri, napredujemo na „Duing biznis” listi, imamo veoma razvijene radne i privredne zone, putna, železnička i druge vrste infrastrukture se ubrzano razvijaju, imamo kvalitetnu radnu snagu, mlade i veoma dobro obrazovane ljude, dobre naučne institute i možemo investitorima mnogo toga pružiti.

„Iz tog razloga je Pokrajinska vlada formirala i Razvojnu agenciju da bi postakli i domaće i strane investicije. Na ovaj način želimo i na toj svetskoj investicionoj pijaci da ponudimo sve ono najbolje što možemo pružiti u privrednom i ekonomskom smislu. Udružili smo znanje i novac Pokrajinske vlade i osam gradova da to prezentujemo na najbolji mogući način“, istakao je Milićević.

On je naveo i da Vlada Srbije postiže veoma dobre rezultate i beleži rast na „Duing biznis” listi, ističući da stvaranje novih radnih mesta jeste jedan od najvažnijih zadataka svih nivoa vlasti u Srbiji.   

Gradonačelnici su u izjavi novinarima izrazili zadovoljstvo što je Pokrajinska vlada okupila osam gradova da udruže znanje i novac na tako važnom zadatku kao što je prezentacija privrednog potencijala Vojvodine.

Prednosti zajedničkog nastupa

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da je potpisivanje sporazuma izuzetno važno za lokalne samouprave jer one imaju manje mogućnosti da pojedinačno nastupaju na sajmovima, s obzirom na značajne svote novca koje takve aktivnosti zahtevaju. Kako je navela, ovakav pristup povećava šanse za dolazak stranih investitora jer se kroz zajednički nastup može predstaviti kompletnija ponuda, koja će više zainteresovati sve one koji su spremni da investiraju. 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je novinarima izjavio i to da je na sastanku koji je organizovan povodom potpisivanja sporazuma razgovarano i o rasporedu sajmova na kojima potpisnici sporazuma treba zajednički da nastupaju, kao i o načinima kojima bi se pokrile različite oblasti privrednog poslovanja.

„Razgovarali smo o promotivnom nastupu naših gradova u najrazličitijim oblastima privrednih potencijala, od auto-moto industrije do poljoprivrede i turizma“, istakao je Vučević.

„Nas osam lokalnih samouprava, osnaženih podrškom Pokrajinske vlade, svakako mnogo bolje možemo predstaviti ovaj deo Srbije nego pojedinačno, i Grad Novi Sad je veoma ponosan na to što je deo te zamisli. Niko od nas pojedinačno ne može biti atraktivan nekom stranom investitoru kao što možemo svi zajedno.“

On je izrazio nadu da će biti još mnogo takvih sastanaka i dogovora da bi se definisali naredni koraci. Vučević je dodao i da je susret iskorišćen i da se razgovara i o različitim problemima s kojima se vojvođanski gradovi susreću i da je uvek korisno direktno razmeniti iskustva. 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da sporazum jeste interesantan za Suboticu pre svega zbog prezentacije turističkih potencijala banje Palić. On je istakao i da je Subotica, uz pomoć Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, danas veliko gradilište.  

Gradonačelnici su takođe naglasili da je Pokrajinska vlada preokrenula način rada – s lokalnim samoupravama razgovara o svim problemima i dogovaraju se o tome kako da se oni zajedničkim snagama reše.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak