Osnovana Razvojna agencija Vojvodine – podsticaji za nova zapošljavanja

Osnovana Razvojna agencija Vojvodine – podsticaji za nova zapošljavanja

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su odluku o osnivanju Razvojne agencije Vojvodine i ukidanju dosadašnjeg VIP fonda. Od prisutnih 109 poslanika, 78 je glasalo za osnivanje RAV-a, 27 protiv, dvoje je bilo uzdržano, dok dvoje nije glasalo.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će cilj Razvojne agencije Vojvodine biti da daje konkretne finansijske podsticaje u otvorenom, transparantnom modelu za novo zapošljavanje u Vojvodini.

– Očekujem da će prvi novac biti raspoređen na razdelima u okviru sekretarijata već nakon rebalansa, u junu, najkasnije u julu, a praktično mnogo izdašnije svote imaćemo od 2018. godine – kazao je pokrajinski premijer, dodajući da će se novac obezbediti uštedama u pokrajinskom budžetu. – Ideja je da u segmentima koji nisu pokriveni delovanjem Razvojne agencije Srbije imamo podsticaje u Vojvodini preko RAV-a, koji će biti usmeren na pripremu kompanija i promociju potencijala koje Vojvodina.

Mirović je podsetio na to da je prilikom formiranja nove Pokrajinske vlade obećao da će ta agencija biti osnovana i da je rašnja skupštinska sednica bila ispunjenje tog obećanja. Kako je rekao, u punom kapacitetu RAV će profunkcionisati za mesec dana, kada se završi procedura registracije, pripajanja VIP fonda i Regionalne razvojne agencije koja nije akreditovana u sistemu razvojnih agencija.

– To će biti sasvim nova kompanija. Imaće četiri segmenta. Prvi će biti za strategijska investiranja, za inovacije, drugi za saradnju s RAS-om, državnim fondovima u funkciji razvoja APV, treći će biti vezan za saradnju s lokalnim samoupravama i bavićemo se promocijom potencijala koju je do sada obavljao VIP fond, a četvrti će biti vezan za pripremu konkretnih podsticaja – izjavio je Mirović uoči skupštinskog zasedanja.

Kako je naglasio, Razvojna agencija Vojvodine će biti, po broju zaposlenih, mala agencija s  manje od 30 zaposlenih. Neće biti novog zapošljavanja, a posao Skupštine RAV-a radiće Pokrajinska vlada. RAV neće imati ni upravni odbor pa neće biti troškova za rad UO. Po njegovoj oceni, konkretni rezultati očekuju se već od druge polovine ove godine.

– Ideja je da podstičemo zapošljavanje, posebno u manje razvijenim sredinama, i to je nešto na čemu ćemo raditi narednih meseci i godina – rekao je Igor Mirović.

Komentarišući optužbe opozicije da će Pokrajinska vlada privatizovati rad nove agencije isključujući Skupštinu Vojvodine, istakao je i da će RAV imati četvorostepeno odlučivanje i rad agencije će biti transparentan, a Pokrajinska skupština će razmatrati izveštaje o radu te agencije.

– Kada budemo počeli da radimo, agencija će promocijom potencijala i pripremom dokumentacije za podsticaje pokretati proceduru na razdelima nadležnih sekretarijata. Imaćemo otvoren konkurs za dodelu novca. Sekretarijati će na osnovu pripremljene procedure dodeljivati bespovratna sredstva, koja će biti obezbeđena garancijom poslovne banke. Ceo proces će nadzirati Skupština RAV-a, koju čini Pokrajinska vlada, a redovne godišnje izveštaje o celoj proceduri slaćemo nadležnim odborima i Skupštini Vojvodine. Ništa transparentnije od toga nisam mogao da smislim. Ko smisli nešto transparentnije, ja mu predajem funkciju – kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je VIP fond u proteklih 13 godina svog postojanja odigrao veoma značajnu ulogu i postao „vrlo respektabilna agencija pokrajine”.

– Bio je na usluzi potencijalnim investitorima i, zahvaljujući VIP fondu, došlo je do realizaciji nekoliko desetina značajnih investicija u Vojvodini – kazao je Pastor.

On se zahvalio svima koji su radili u VIP fondu na njihovoj profesionalnosti, dodajući da će RAV imati mnogo širi zadatak i biti u funkciji sprovođenja razvojne politike Pokrajinske vlade.

Poslanik DS-a Nenad Borović podneo je osam amandmana na Predlog odluke Pokrajinske vlade o osnivanju Razvojne agencije. Oni, međutim, nisu prihvaćeni, a Borović je u svojoj diskusiji osporio da Skupštinu Razvojne agencije treba da čini Pokrajinska vlada, kao i odsustvo javnog konkursa za izbor direktora Agencije jer, kako je naveo, u Odluci je navedeno da će direktorka Agencije biti Nataša Pavićević Bajić. Borović je ukazao i na to da amandmani koje je Pokrajinska vlada uputila na svoj predlog odluke ukazuju na to da sistem nije dovoljno razrađen. On je ocenio da predloženim rešenjem Pokrajinska vlada želi sebi da „prigrabi veća ovlašćenja od onih koja ima”.

Na  njegovo izlaganje je reagovao potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji je rekao da Pokrajinska vlada ni na koji način ne želi sebi da prigrabi ovlašćenje koje nema. Takva teza, ocenio je Milićević, subjektivna je iz ugla nekoga ko želi po svaku cenu da kritikuje nešto što predlaže Pokrajinska vlada. Kako je rekao, takva teza nema nikakvo uporište u tekstu o osnivanju Razvojne agencije.

– Pokrajinska vlada ni na koji način ne želi sebi da prigrabi ovlašćenje koje nema, postoji jasan pozitivan cilj definisan osnivanjem Razvojne agencije Vojvodine, a to je brži ekonomski razvoj naše pokrajine u okviru bržeg ekonomskog razvoja Rpublike Srbije – rekao je Milićević. – I to je jedan od najvažnijih ciljeva danas u našem društvu.

Osnivanje Razvojne agencije, osim demokrata, nisu podržali ni poslanici LSV-a, kao ni poslanici Srpske radikalne stranke. Šef poslaničke grupe LSV-a Branislav Bogaroški je rekao da bi pre usvajanja rešanja koje predlaže Pokrajinska vlada trebalo još jednom razmisliti jer taj sistem možda nije dovoljno razrađen.

– Imamo Pokrajinsku vladu kao Skupštinu Razvojne agencije pa će Pokrajinska vlada verovatno, na jednoj sednici raspravljati kao Pokrajinska vlada, a posle razmatrati ta ista pitanja kao Skupština Razvojne agencije – rekao je Bogaroški. – Putem same sebe će dostavljati izveštaje Skupštini Vojvodine. Ne kažem da je to nelegalno i protivzakonto, ali da je diskutabilno – jeste.

Srpska radikalna stranka bi ukinula sve agenicije. Šef poslaničke grupe Đurađ Jakšić je rekao da, ako se već donosi odluka o ukidanju VIP fonda, trebalo je doneti odluka i o ukidanju Agencija za regionalni razvoj Vojvodine jer, kako je naveo, više nema smisla da posluje.

On je rekao da i Fond „Evropski poslovi” treba da se ukine jer se za njegovo funkcionisanje izdvaja 100 miliona dinara godišnje, a, kako je ocenio, ono što radi taj fond je „obično prodavanje magle”.

E.Marjanov-A.Savanović

Nataša Pavićević Bajić na čelu Agencije

Po odluci o osnivanju Razvojne agencije, direktor agencije će biti dosadašnja direktorka VIP fonda Nataša Pavićević Bajić. Kasnije će se aktima Agencije detaljno odrediti način i uslovi izbora direktora. Isto tako, kako je to Mirović naveo, zaposleni koji su do sada kvalitetno obavljali svoj rad u VIP fondu biće zaposleni i u Agenciji, nezavisno od stranačke pripadnosti.

Ispunjavanje obećanja

Šef poslaničke grupe SPS-a Pavle Budakov rekao je da je osnivanje RAV-a ispunjenje obećanja datog kada je formirana Pokrajinska vlada da će se objedinjavanjem obavljati sve aktivnosti koje su vezane za dalji razvoj Vojvodine u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu.

– Na taj način će se na jednom mestu uspeti prikupiti i sav novac i imaće se pun uvid u ono što je Vojvodini najpotrebnije – napomenuo je Budakov. – Tako će se investicije kretati prema mestima u Vojvodini gde je to najpotrebnije i očekujemo da će se preko te agencije privući veći broj investicija.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak