Otkupna cena repe mrvicu veća

Otkupna cena repe mrvicu veća

 

Potpaljivanjem krečne peći za nekoliko dana u šećerani u Vrbasu krenuće i prva ovogodišnja kampanja za preradu šećerne repe. Iz kompanije „Sunoko”, u čijem je vlasništvu, poručuju da će za sve tri fabrike u njihovom vlasništvu biti dovoljno sirovine. U isto vreme, poljoprivredni proizvođači nisu optimisti.

U kompaniji „Sunoko”, našem najvećem proizvođaču šećera, u čijem sastavu rade šećerane u Pećincima, Vrbasu i Kovačici, očekuju da će prinosi šećerne repe biti u okviru višegodišnjeg proseka, između 52 i 53 tone po hektaru.

Sadržaj šećera je između 15 i 16 procenata, a kada je reč o ceni, direktor te kompanije Ljubiša Radenković kaže da ju je „Sunoko” povećao.

– Cena je bila 28 i po evra po toni, a sada je cena osnovnog ugovora 30 evra – rekao je je Radenković.

Površine pod šećernom repom ove godine su znatno manje nego prošle i iznose oko 42.000 hektara. Očekuje se ukupna proizvodnja oko dva miliona tona repe i proizvodnja od oko 340.000 tona šećera, od čega je 100.000 za domaću potrošnju dok će za izvoz preteći oko 230.000 tona.

Bilo kako bilo, poljoprivrednici, poučeni lanjskim lošim iskustvom kada su šećerane narušile prvobitne ugovore s ratarima, posejali su proletos šećernu repu, ali na znatno manjim površinama. Upravo je to razlog što će iz ovogodišnje prerade, sva je prilika, izostati jedna od dosadašnjih šećerana.

 

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak