Ove godine na raspolaganju 60.000 vaučera za odmor u Srbiji, prijavila se 164 ugostitelja

Ove godine na raspolaganju 60.000 vaučera za odmor u Srbiji, prijavila se 164 ugostitelja

Od početka godine za vaučera za odmor u Srbiji prijavila su se 164 ugostitelja, a lista koja nije konačna ažuriraće se svake nedelje i očekuje se da će intresovanje biti veće nego prošle godine, kažu u resornom ministarstvu.

S prvim danom Nove godine počelo je prijavljivanje gradjana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, a ove godine na raspolaganju će biti 60.000 vaučera.

Vrednost vaučera je kao i do sada 5.000 dinara, a uslov je da građani rezervišu minumum pet noćenja u nekom od turističkih mesta.

„Prošle godine prijavilo se 650 ugostiltelja a očekujemo da će ove godine biti i veći broj njih, da će biti obuhvaćene i planine i banje, i da će biti utrošeno svih 60.000 vaučera. To nije konačan broj ugostitelja i mi ćemo nedeljno ažurirati listu korisnika“, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo.

Kad je reč o proceduri, najpre je potrebno da se rezerviše smestaj u nekom od ugostiteljskih objekata, zatim da se ode u poštu, sa sobom ponese lična karta i preda zahtev i potrebne potvrde o visini zarade ili penzije.

U ministarstvu očekuju da će akcija proteći u najboljem redu i da će i pre 15. oktobra, kada je poslednji rok, biti podeljeni svi vaučeri.

Vaučeri će moći da se iskoriste do 20. novembra, a lista ugostiteljskih objekata će se na zvaničnom sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs ) ažurirati jednom nedeljno.

Za sada se na listi na sajtu ministastva nalaze 164 ugostitelja, najviše iz Sokobanje, Vrnjačke Banje, i Zlatibora.

U 2016. svih 46.000 gradjana iskoristilo je svoj vaučer za boravak od minimum pet dana u nekom od turističkih mesta Srbije. Ostvareno je preko 400.000 noćenja.

Prošle godine za te namene bilo je opredeljeno 230 miliona dinara, odnosno 46.000 vaučera, a u 2017. godini biće izdvojeno 300 miliona dinara.

Najviše interesovanja bilo je za odmor u banjama, pre svega Prolom i Lukovskoj, zatim Vrnjačkoj Banji, Koviljači, Sijarinskoj, Soko banji…

Takodje, boravili su i na planinama posebno Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama…

Najviše vaučera iskoritili su najstariji sugradjani, penzioneri (56 odsto) zatim zaposleni (34 odsto), a oko devet odsto činili su nezaposleni.

Ostalo su bili nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ratni vojni invallidi, lica kojima je potrebna nega i pratnja..

Pindžo kaže da je 2016. godina bila odlična i rekordna godina za turizam Srbije.

Iako još nema podataka za celu godinu, već za deset meseci zabeleženo je povećanje ukupnih dolazaka domaćih i stranih turista i noćenja za 13 odsto.

„Verujemo da će ova akcija koja je usmerena na domaće tržište podstaći gradjane da putuju po zemlji i provedu deo godišnjeg odmora u Srbiji“, ističe Pindžo.

Ko ima pravo na vaučer

  1. peznioneri
  2. nezaposleni i druga lica na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (korisnici posebne novčane naknade i privremene naknade)
  3. korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica
  4. radno angažovani sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno;
  5. ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima, koja ne prelaze iznos od 60.000 dinara mesečno;
  6. korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu;
  7. nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji su se izjasnili da se bavi isključivo poljoprivredom, upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak