PAD DINARA Treba li da brinemo zbog sve skupljeg evra?

PAD DINARA Treba li da brinemo zbog sve skupljeg evra?

Kurs dinara premašio je ovih dana 123 dinara za evro. Stručnjaci tvrde da se sa domaćom valutom ne dešava ništa čudno i da njen pad nema veze za najavom vanrednih parlamentarnih izbora.

Domaća valuta vredi skoro dva dinara više nego početkom januara ove godine i 3,5 dinara više nego u oktobru ove godine kada je kurs iznosio 119,7 dinara. Juče u jutarnjim satima jedan evro dostigao je čak 123,35 dinara, otkrio je za “Blic” diler iz jedne od najvećih banaka u Srbiji.

Ekonomisti, ali i u Narodnoj banci Srbije, tvrde, međutim, da razloga za brigu nema, da je slabljenje dinara kratkoročno, kao i da je u pitanju sezonski trend i da ga nikako ne treba dovoditi u vezu za objavom parlamentarnih izbora.

– Slabljenje dinara uglavnom je posledica sezonskih faktora. Vest o održavanju izbora mogla bi imati posledice po kurs u slučaju političke nestabinosti, ali ovaj put ni najave, niti objava da će izbora biti nisu imale negativan efekat – rekli su Narodnoj banci Srbije na dan kada je evro bio nadomak 123 dinara.

Ekonomisti, s druge strane, tvrde da je slabljenje dinara uobičajeno za decembar i januar i da domaću valutu obaraju poslovne politike stranih kompanija.

– Slabljenje kursa dinara posledica je isplate dividendi kompanija i banaka, uz veću tražnju akcionara za devizama, kao i povećane devizne tražnje uvoznika energenata. Izbori ne bi trebalo da utiču na dodatne promene. Čak i u slučaju takvih tendencija NBS je tu da ih zaustavi – ocenio je za “Blic” ekonomista Goran Nikolić, napominjući da budžet za narednu godinu predviđa prosečni kurs od 122,5 dinara za evro.

Srpska valuta je 2015. godine bila najslabija 28. januara, kada je evro koštao 123,5774 dinara, a najjača 1. oktobra, kada je kurs bio 119,7162 dinara za evro. Kako bi ublažila kolebanje vrednosti dinara u odnosu na evro, centralna banka je ove godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala 130 miliona evra. U 2015. godini NBS je prodala 450 miliona evra, a kupila 970 miliona evra. Najgore je podstanarima i onima koji otplaćuju kredit.

Slabljenje dinarima najviše smeta građanima sa kreditima u evrima koji u Srbiji ima 75.000, ali i podstanarima i građanima koji sada uplaćuju putovanja. Negoduju i privrednici kojima svako slabljenje dinara poskupljuje sirovine iz uvoza.

Kretanje dinara proteklih nekoliko godina:

26. januar – 123 dinara za evro

1. januar 2016 – 121,5 dinara za evro

decembar 2014 – 121,8 dinara za evro

decembar 2013 – 114,9 dinara za evro

decembar 2012 – 114,1 dinara za evro

decembar 2011 – 103,1 dinara za evro

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *