Partnerstvom sa Svetskom bankom do efikasnijeg agrara

Partnerstvom sa Svetskom bankom do efikasnijeg agrara

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović sastao se 19. septemba 2016. godine sa timom Svetske banke povodom najavljene promene strukture budžeta za podršku poljoprivrednicima.
Na sastanku je otpočeta analiza postojećih mera podrške agraru iz budžeta Republike Srbije kako bi se postigla najbolja moguća projekcija budžeta za 2017. i 2018. godinu.
Nedimović je tim povodom istakao da je cilj da se utvrde rezultati postojećih mera, uz napomenu da će one koje nisu opravdale očekivanja biti ukinute.
On je istovremeno naveo da će se na taj način otvoriti dodatni prostor u budžetu koji će moći da se iskoristi za još snažniju podršku investicijama.
Učesnici razgovora izneli su uverenje da će partnerstvo i dalja saradnja resornog ministarstva i Svetske banke dovesti do veće konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Rast BDV-a poljoprivrede od 13,4 odsto

Republički zavod za statistiku saopštio je da su u radnom dokumentu „Ekonomski računi poljoprivrede u Republici Srbiji od 2007. do 2015“ prikazani rezultati obračuna ekonomskih računa poljoprivrede za pomenuti period.

U posmatranom vremenskom intervalu ostvaren je kumulativni rast BDV-a poljoprivrede od 13,4 odsto, dok je prosečna godišnja stopa rasta iznosila 1,6 odsto.

Takođe, fizički obim poljoprivredne proizvodnje značajno je varirao usled nepovoljnih klimatskih uticaja.U 2008. godini obim proizvodnje poljoprivrednih dobara porastao je za 10,6 odsto, nakon čega je usledio period slabijeg rasta obima, da bi u 2012. godini pao za 17,2 odsto.
U 2013. godini zabeležen je najveći rast u posmatranom periodu od 16,5 odsto, dok je u 2015. godini registrovan pad od 6,5 odsto.

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak