PKS: Parlamenti privrednika do 9. Juna

PKS: Parlamenti privrednika do 9. Juna

Upravni odbor Privredne komore Srbije doneo je odluku o raspisivanju izbora za parlamente privrednika regionalnih privrednih komora i Privredne komore Beograda i do 9. juna trebalo bi da bude izabrano ukupno 17 parlamenata, saopšteno je danas iz PKS.

Kako je navedeno, članovi parlamenata privrednika biraju se po teritorijalnom i granskom principu, tako da se obezbedi ravnomerna zastupljenost interesa privrede na čitavom području određene regionalne privredne komore i komore grada, istaknuto je na sednici Upravnog odbora PKS.

Predsednik PKS Marko Čadež tu odluku nazvao je izuzetno važnom, navodeći da se njome uređuje postupak izbora, i to na način da je u potpunosti ispoštovan osnovni princip komorskog organizovanja.

To bi, kako je pojasnio, značilo da njom upravljaju njeni članovi, preko svojih predstavnika u organima i telima, koji se biraju tako da se obezbedi ravnomerna zastupljenost interesa privrede, uz poštovanje teritorijalnog i granskog principa.

Po teritorijalnom principu članovi parlamenata privrednika biraju se neposredno, u skladu sa demokratskim načelima, tako što se prvo sprovodi postupak kandidovanja, a zatim postupak glasanja.

Ono što je najznačajnije, kaže Čadež, da je po prvi put suštinski obezbeđeno pravo svakog privrednika da bira i bude biran, jer, kako je istakao, svaki privrednik ima mogućnost da se kandiduje, a članovi parlamenata će biti oni privrednici koji na izborima dobiju najviše glasova.

Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak