Pod plastenicima u Vojvodini novih 250.000 kvadrata

Pod plastenicima u Vojvodini novih 250.000 kvadrata

Poljoprivrednici, njih 43 među kojima najviše mladi i žene, koji se bave plasteničkom proizvodnjom, 7. novembra 2017. godine su u Skupštini Vojvodine dobili ugovore za novac kojim treba da  unaprede dosadašnji biznis.
Na konkursu vrednom malo više od 25 miliona dinara,oko 17 miliona je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoporivredu i šumarstvo za sufinasiranje kupovine konstrukcije i opreme  za biljnu proizvodnju u zatvrenim.

– Ove godine podignuto je 250.000 kvadrata novih plastenika  – kazao je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoporivredu Milovan Petković, rekavši da će sekretarijat i dogodine nastaviti sa podsticajima objavljivanjem konkursa radi uvećavanja poljoprivredne proizvodnje. – Bliži se kraj godine pa se završavaju i konkursi, ali ćemo u 2018.  nastaviti s ovim poslom, trudeći se da konkurse unapredimo, premda smo i s ovogodišnjim podsticajima učinili veliki iskorak u odnosnu na lanjsku godinu, ali i na godine unazad – kazao je Petković dodajući da pokrajinsku administraciju raduje veliki odziv poljprivrednika, što je znak da se zajednički ostvaruje veliki posao.

Da vidi kako to ide

Među prisutnima na dodeli podsticaja  bio je i Jovan Vladisavljević iz Kuzmina. On nije konkurisao ali je došao s prijateljima koji su dobili novac, da vidi kako izgleda dodela podsticaja.

– Bavim se proizvodnjom duvana na 24 hektara pa sam došao da osetim atmosferu. Do sada nisam konkurisao ali bih vrlo rado to učinio u narednim konkursima – kazao je Vladisavljević.

Dragan Ergarac iz Kule dobio je  50.000 dinara za postavljanje cevi i folija za zagrevanje zemlje u plasteniku gde gaje paradajz.To mu neće biti dovoljno, jer ima plastenik od 9.000 kvadratnih metara površene ali je  kaže zadovoljan. – Od  2010. godine se bavim plasteničkom proizvodnjom  paradajza a od 2012. godine učestvujem na ovakvim konkursima. Svake godine konkurišem i uvek dobijem novac. Po obrazovanju sam profesor fizičke kulture, ali pošto nemam posao u struci, gajim paradajz, godišnje 200 tona prodam domaćem tržištu i prezadovoljan  sam – kaže Dragan Ergarac.

Čila Sabo iz Zrenjanina diplomirana ekonomiskinja bavi se cvećarstvom i na 2.000 kvadratnih metara gaji feliciju i kale. – S tatom sam počela da radim, ali sam registrovala proizvodnju na moje ime i dobila sam 200.000 dinara. Zadovoljna sam kako se cveće prodaje jer na tržištu malo ko se bavi gajenjem kala i felicije, pa sve prodam ovde.

Stevan Mirković iz Čelareva ima tri i po hektara pod plastenicima gde gaji papriku baburu,ali se bavi i proizvodnjom lubenica na otvorenom prostoru gde ih seje na stotinu hektara i sve proda u “Univer”.  – Svake šeste godine se mora menjati folija zbog roka trajanja, pa sam konkurisao za novac da bi plastenik pokrio novom folijom. Papriku sam ove godine po prvi put u junu prodao u Rusiju za 1,2 evra, jer je njima potrebna samo tada, pošto posle i kod njih dospeva. Mirkoviću u poslu pomaže sin master agroekonomista i još 20 zaposlenih radnika.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak