Podrška pokrajine za projekte u turizmu: Obukom kadrova do veće konkurentnosti

Podrška pokrajine za projekte u turizmu: Obukom kadrova do veće konkurentnosti

Poslednjih nekoliko godina raste interesovanje stranaca za posetu našoj zemlji i bili bismo nedovoljno korektni kada ne bismo rekli da uzrok za to leži u jasnoj, vidljivoj i merljivoj političkoj stabilnosti koja vlada u Srbiji, rekao je pokrajinski premijer Igor Mirović na otvaranju prve edukacije u okviru projekta  “Stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti turističke destinacije kroz edukaciju i obuku kadrova” u Sremskim Karlovcima.

Kako je dalje kazao, baza za rast turista koji dolaze u našu zemlju jeste i povećanje njenog ugleda u svetu i promotivne aktivnosti koje imaju za cilj da se ona predstavi kao značajna turistička destinacija.

Možda je ovo prilika da pokrenemo inicijativu koju moraju da nose turistički poslenici i organizacije, a to je da Srbija dobije posebno Ministarstvo za turizam. Na pola koraka smo da formiramo i sekretarijat za turizam, poručio je Mirović.

Pokrajinski premijer je kazao da je u proteklom periodu mnogo toga učinjeno na polju turizma kroz izdašnije finansiranje promocije preko turističke organizacije Srbije i da je udvostručen budžet Turističke organizacije Vojvodine.

Kako je rekao, ulaže se u promotivne aktivnosti na onim tačkama u svetu sa kojih je primetan rast broja turista koji dolaze u Srbiju, posebno u Vojvodinu i čini sve da se podsticajnim merama  doprinese razvoju turizma u Pokrajini.

Naglasio je i da treba osluškivati i pratiti događaje koji sustižu jedini druge i kao primer naveo da do pre nekoliko godina nismo mogli sanjati da ćemo doći do praga realizacije železničkog pravca Beograd- Budimpešta.

Zahvaljujući tome, turisti će za 30 do 45 minuta dolaziti iz Beograda u Karlovce. Već imamo potpisan ugovor za realizaciju tog posla. Karlovci će tako postati predgrađe ne samo Novog Sada, nego i Beograda. Zajedno ćemo raditi na unapređenju kompletne infrastrukture u ovom mestu i ne samo ovom. A u njima ima mnogo toga da se radi, kazao je Mirović. 

Projekat “Stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti turističke destinacije kroz edukaciju i obuku kadrova”, koji realizuje Centar za istraživanja i studije turizma iz Novog Sada u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), Turističkom organizacijom Vojvodine, Ekonomskim fakultetom u Beogradu i Udruženjem hotelijera i restoratera Srbije – HORES, biće realizovan realizovati na teritoriji AP Vojvodine od maja do decembra 2017. godine.

Obuhvatiće edukaciju najmanje 350 ljudi koji su zaposleni u javnom, privatnom i civilnom sektoru.

U ovu obuku  biće uključeni i nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, kada je reč o temama iz preduzetništva u turizmu i operativnih poslova u hotelijerstvu, a svrha projekta je kreiranje platforme za transfer znanja i veština koji treba da omoguće podizanje konkurentnosti turističke privrede.

Na skupu su govorili pomoćnica ministra trgovine turizma i telekomunikacija Renata Pinyo, direktor GIZ – a Gerhard Sipel i predsednik karlovačke opštine Nenad Milenković, koji je naglasio da moramo biti bolji od onih koji su već sada veoma dobri da bismo animirali turiste iz evropskih zemalja i privoleli ih da posete našu zemlju.

Karlovci će uz Novi Sad biti evropska prestonica kulture 2021. godine, to je još jedna šansa koju ne smemo propustiti, rekao je Milenković.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *