Pokrajina pomaže saradnju nauke i privrede

Pokrajina pomaže saradnju nauke i privrede

Na osnovu Konkursa za finansiranje programa saradnje naučnoistraživačkih organizacija i privrede, koji je proletos raspisao Pokrajinski seketarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, sekretar Zoran Milošević uručio je na Sajmu „Nauka za privredu” u Novom Sadu 28 ugovora vrednih 18 miliona dinara.

Tim ugovorima Pokrajina subvencioniše 50 odsto vrednosti  saradnje koju su privredni subjekti, uglavnom privatni – mada ima i javnih preduzeća – iz cele naše zemlje, ostvarili s naučnoistraživačkim ustanovama iz Vojvodine“, rekao je dr Milošević.

Dodaje da Pokrajinska vlada ovim gestom pokazuje da je orijentacija na privredi i kada je reč o nauci i visokom obrazovanju.

„Najava da će se nauka u budućnosti finansirati kako iz buyeta, tako i iz fondova koji će se formirati iz privrednog interesa, jasno ukazuje na to da nauku sve više moramo finansirati iz realnih prihoda pa će i sledeće godine Pokrajinska vlada i na taj način podržati i javni i privatni sektor“, rekao je Milošević.

Ugovori su uručeni privrednim društvima iz Rumenke, Sremske Mitrovice, Konaka, Sremske Kamenice, Novog Sada, Beograda, Pančeva, Vrbasa, Subotice, Rume, Savinog Sela, Sombora, Ratkova, Gornjeg Milanovca, Subotice i Inđije koja su sarađivala s Prirodno-matematičkim fakultetom, Fakultetom tehničkih nauka, Poljoprivrednim fakultetom, Tehnološkim fakultetom, Građevinskim fakultetom iz Subotice, Institutom za prehrambene tehnologije i Univerzitetom „Edukons”. 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak