Pokrajina uručila 154 ugovora za sufinansiranje navodnjavanja

Pokrajina uručila 154 ugovora za sufinansiranje navodnjavanja

U okviru drugog ovogodišnjeg konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za sufinansiranje nabavke opreme za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara u Vojvodini, 20. novembra 2017. godine su uručena 154 ugovora korisnicima sredstava – registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koji su ispunili kriterijume konkursa.

Resorni sekretar Vuk Radojević je istakao da je ovo rezultat odluke o preraspodeli sredstava, čime je obezbeđeno da dodatnih, skoro 92 miliona dinara, budu opredeljena za ovu svrhu. 

On je izneo da ukupna vrednost investicija u sisteme za navodnjavanje iznosi 165 miliona dinara, u čemu je učešće Sekretarijata 55,5 odsto. Navedenim investicijama će biti obezbeđeno navodnjavanje novih 913 hektara, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

„Najveća investiranja su u ratarskoj proizvodnji, potom povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji. Od 154 ugovora, koji su potpisani, 95 je iz kategorije kojoj pripadaju poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednici koji se bave ovom delatnošću u otežanim uslovima rada. Značajno je i da oni mogu da ostvare povrat u odnosu na realizovanu investiciju i do 70 odsto“, naglasio je Radojević.

U Privrednoj komori Vojvodine, gde su ugovori uručeni korisnicima, Radojević je istakao da je pravi momenat i za sumiranje rezultata u 2017, kada se radi o sufinansiranju nabavke opreme za navodnjavanje.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada u ovoj godini načinila vanredne napore i obezbedila ukupno 472 miliona dinara za ovu konkursnu liniju. Vrednost ukupna investicija je 840 miliona dinara, čime je omogućeno navodnjavanje na novih 5.500 hektara. 

Radojević je uporedivši prethodni petogodišnji period, gde je vidljivo da se izdvajanje resornog sekretarijata za ove svrhe kretalo u rasponu od oko 190 miliona do 300 miliona dinara, sa činjenicom da je ove godine za iste namene obezbeđeno 472 miliona dinara, naveo da je Pokrajinska vlada na ovaj način obezbedila i da poljoprivrednici spremnije dočekaju narednu godinu.

Radojević je naglasio da će Sekretarijat nastaviti sa finansijskom podrškom ove mere i u 2018. godini, što će uz investicije u okviru sredstava iz Abu Dabi fonda za razvoj, namenjenih za realizaciju regionalnih sistema za navodnjavanje, poljoprivrednicima omogućiti da u punoj meri iskoriste potencijale ovih sistema. 

U ovoj godini Sekretarijat za poljoprivredu je potpisao ukupno 929 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, koja su konkurisala za bespovratna sredstva namenjena za nabavku sistema za navodnjavanje, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak