Politika Vojvodine usmerena na ekonomski razvoj

Politika Vojvodine usmerena na ekonomski razvoj

Predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je danas u Beču da je Srbija napravila značajni napredak u sprovođenju reformi i stvaranju najpovoljnijih uslova za ulaganje, te da je cela politika Vlade Vojvodine usmerena na ekonomski razvoj.

Mirović je, na konferenciji „Istražite industrijski hab Srbije – Vojvodinu“, ukazao da je u budžetu za 2016. bila tek jedna četvrtina ukupnih sredstava usmerena na razvoj, a danas je u predloženom budžetu za 2018. određeno 40 odsto sredstava za investiranje u funkciju ekonomskog razvoja, što najbolje pokazuje orijentisanost vlasti.

On je kazao da je poseta organizovana u trenutku kada su odnosi Srbije i Austrije odlični, te da je okupljanje privrednika još jedan važan korak u produbljivanju dobre saradnje i još većem približavanju dveju država. 

Mirović je istakao da je Austrija među zemljama koje prednjače po broju investicija u Srbiji, gde trenutno posluje preko 500 austrijskih kompanija, s uloženim kapitalom preko tri milijarde evra. On je dodao i da međusobna robna razmena između Srbije i Austrije beleži kontinuirani rast, te da značajnu ulogu u tome imaju i kompanije koje posluju u Vojvodini. 

Prema njegovim rečima, postoji mnoštvo faktora koji čine Srbiju i Vojvodinu interesantnim za investicije. S tim u vezi je ukazao da se Srbija nalazi na evropskom putu, da je upravo sada otvorila dva nova poglavlja, te da naša zemlja na tom putu donosi teške odluke.

Dalje je naveo ekonomski prosperitet, podsećajući da je poslednjih godina, kada je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić bio premijer, Srbija ušla u period teških reformi, zakoračila u dugoročnu i predvidivu sferu ekonomskog prosperiteta, okončala je aranžman sa MMF koji je bio važan za otkrivanje crnih rupa u našoj ekonomiji, te napredovala na svim međunarondim listama, gde je nekada bila na začelju.

Govoreći o potencijalima Vojvodine, Mirović je ukazao na poljoprivredu kao rastući sektor i da ima mnogo prostora za dodatno ulaganje u ovoj oblasti.

Takođe je, kao oblast za ulaganje, naveo i turizam, zbog stalno rastućeg broja turista iz Kine, Izraela i susednih zemalja.Isto tako Mirović je podvukao i sektor inovacija kao veliki potencijal za ulaganja.Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević osvrnuo se na mogućnosti unapređenje ekonomske saradnje pokrajine Vojvodine i Austrije. 

On je naveo da je u novoj ekonomskoj politici u Vojvodini, poseban akcenat stavljen na industriju. „U ukupnom bruto domaćem proizvodu Vojvodine, koji se kreće oko 10 milijardi dolara, industrija učestvuje sa nešto više od 45 odsto“, kazao je Milićević dodajući da je Vojvodina trenutno ima 24 kompletno opremljene industrijske zone i 32 industrijske zone čija izgradnja je u toku. 

On je dodao i da Pokrajinska vlada, u punom kapacitetu, podstiče nova ulaganja, kroz različite modele subvencionisanja, preko Razvojne agencije Vojvodine. Milićević je istakao da su Srbija i Vojvodina dobro mesto za ulaganje, te podsetio da Srbija beleži sa Austrijom stalni rast u trgovinskoj razmeni, koja bi ove godine mogla premašiti milijardu dolara.

Učešće Vojvodine u toj razmeni je prošle godine bilo u vrednosti od 376 miliona dolara, a u prvih meseci ove godine već je skoro dostigla tu sumu sa 367 miliona dolara. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević ukazao je da je u međusobnoj saradnji Austrije i Vojvodine najviše zastupljena prerađivačka industrija, koja čini 90 odsto ukupnog izvoza, a da je na drugom mestu trgovina i trećem poljoprivreda.

Takođe je ukazao da Austrija u trgovinskoj razmeni Vojvodine sa svetom zauzima osmo mesto. Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj ukazao je na mogućnosti za investicije i potencijale Vojvodine, dodajući da je 30 kompanija iz Austrije već uložilo u ovu pokrajinu.

Bečki advokat Gabrijel Lansi iz advokatske kancelarije „Lanski, Gancger i partner“, koja je, zajedno sa firmom „Grimex“ organizovala ovaj skup, rekao je da je Srbija, zahvaljujući predsedniku Vučiću uspela da prodre na kinesko trzište i dovede kineske investitore, te da ima značajnu ulogu u strategiji „Jedan pojas, jedan put“, što Austriji nije pošlo za rukom.

Lanski je podsetio da se Vučić iz posete Kini vratio u Beogard sa projektima u vrednosti od 3,5 miliajrdi evra, te dodao da austrijska preduzeća imaju mogućnost preko Srbije da se uključe u tu saradnju sa Kinom.Ivan Gros iz „Grimex-a“ rekao je da je Vojvodina najrazvijeniji deo Srbije, sa velikim potencijalom u mnogim oblastima i pozvao austrijske kompanije na razmatranje ulaganja.

Bivši austrijski ambasador u Srbiji i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič, koji je vodio kroz konferenciju, pohvalio je odluku EU o otvaranju dalja dva poglavlja u pristupnim pregovorima.

On je ocenio da postoji suštinski napredak koji vidimo u teško vreme u kojem se nalaze EU i svet, čim je jasno dato do znanja koliko je važno da se sistemanstki radi na približavanju Srbije Uniji.

Takođe je podvukao da je za privlačenje stranih investitora neophodna politička stabilnost, predvidljivost, ali i rad na obrazovanju i obuci radne snage. Istovremeno, kako je istakao, veoma je bitno da se spreči odliv mozgova, odnosno da se mora raditi na njihovom povratku.

Petrič je konstatovao da je potencijal za ulaganja u Srbiju i Vojvodinu veliki. Više od 70 austrijskih i srpskih kompanija učestvovalo je na skupu u Beču razmatrajući mogućnosti za investiranje u Vojvodinu.

Marihart: „Agrana“ grupacija ima ambicije da ulaže u Srbiju

Šef austrijske „Agrana“ grupacije Johan Marihart izjavio je u Beču da ovaj koncern, čiji je godišnji obrt u visini od 2,6 milijardi evra, ima ambicije da ulaže u Srbiju.

On je, na skupu posvećenom prezentaciji ekonomskih potencijala Vojvodine, rekao da „Agrana“ vidi velike potencijale u šećeru, skrobu i voću.“Imamo veliko inetresovanje jer je srpska poljoprivreda visoko konkurentna. Pozicionirana je na tržištu sveta, a ujedno je bez genetski modifikovanih proizvoda“, objasnio je Marihart.

On je ukazao i da je važno što Srbija ima pristup tržištima EU, Rusije, kao i drugim velikim zemljama.Veliki potencijal za investicije vidi u proizvodnji skroba i bioetanola.Marihart je ukazao da su preduslovi za ulaganje, koji već većom merom postoje, politička stabilnost, predvidivost, ali i dobri ekonomski podaci, koje je stvorila vlada Srbije.

„Mi ne ulažemo negde zbog niskih plata, pa se kasnije selimo na druge destinacije, već dolazimo sa velikim investicijama da bi dugoročno ostali“; podvukao je on strategiju ulaganja „Agrane“.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak