Poljoprivreda najveći potencijal razvoja Srbije

Poljoprivreda najveći potencijal razvoja Srbije

Poljoprivreda je jedan od najvećih potencijala privrednog razvoja Srbije, i vlada će nastaviti da pomaže kako poljoprivredne proizvođače tako i prerađivačku industriju, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić na otvaranju 84. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

– Poljoprivreda za našu zemlju, ali i ostale u regionu, ima veliki značaj, imajući u vidu ne samo njene dosadašnje rezultate, već i njen izuzetan potencijal za dalji razvoj – rekao je Dačić, navodeći da o tome govori udeo poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu Srbije.

Partner BiH

On je ocenio da je razvoj međunarodne saradnje u ovoj oblasti od izuzetnog značaja, naročito na regionalnom nivou i zahvalio na učešću i saradnji prijateljima iz Bosne i Hercegovine koja je zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je Sajam sam po sebi veliko čudo, a da je 1500 izlagača iz 60 zemalja impozantna brojka.

On je napomenuo da Bosna ima 1,5 milijardi evra razmene sa Srbijom, koja je broj jedan ekonomski partner u regionu i drugi u svetu. Po njegovim rečima BiH je na Sajmu u Novom Sadu prisutna sa 28 izlagača.

– Opredeljenost za jačanje političkih, ekonomskih odnosa i svih vidova međunarodne saradnje potvrđuje i činjenica da je Srbija u BiH svake godine prisutna na Mostarskom sajmu, Sarajevo biznis forumu, kao i Jahorina ekonomskom forumu. Ove manifestacije prepoznajemo kao dobru priliku međusobnog regionalnog povezivanja i približavanja – istakao je Dačić.


Važnost poljoprivrede

On je ukazao i da na izvanredan značaj partnerstva BiH na našem sajmu poljoprivrede, potvrđuje i činjenica da je upravo oblast poljoprivrede jedna od najvažnijih u ukupnim ekonomskih odnosima Srbije i BiH.

– To najbolje ilustruje podatak da više od trećine našeg izvoza u BiH i oko jedne petine bosansko-hercegovačkog izvoza u Srbiju čine poljoprivredno-prehrambeni proizvodi – rekao je Dačić.

Izazovi i poteškoće

On je naveo id a se poljoprivreda danas suočava sa brojnim izazovima i poteškoćama, od klimatskih uslova i cena na tržištu, do odliva radne snage i GMO.

– U tom smislu, Vlada mora i hoće da uloži posebne napore da pomogne poljoprivrednicima i omogući im da postignu maksimalne rezultate, jer njihov uspeh je uspeh svih nas – istakao je Dačić.

Poljoprivreda najosetljivija za pregovore sa EU

On je naglasio da je poljoprivreda ujedno i najosetljivije pitanje u pregovorima Srbije za priključivanje Evropskoj uniji i pristupanje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Dačić je rekao i da ga posebno raduje što će sajam okupiti više izlagača i očekivano više posetilaca nego prošlogodišnji.

Sajam u Novom Sadu, održava se do 19. maja, i na njemu će nastupiti više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Bosna i Hercegovina.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *