Poljoprivredne škole i njihovi učenici su važan resurs Srbije

Poljoprivredne škole i njihovi učenici su važan resurs Srbije

Poljoprivredne škole su veoma kvalitetan resurs Srbije, a učenici ovih škola daće veliki doprinos razvoju zemlje rečeno je na otvaranju novoizgrađenog kabineta za veterinu i stočarstvo vrednog 30 miliona dinara u srednjoj poljoprivrednoj prehrambenoj školi „Stevan Petrović Brile“ u Rumi.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da u poljoprivrednim školama postoje elementi nacionalnog modela dualnog obrazovanja.

„Ova škola spada u vrh najboljih škola u Srbiji i dobro je vođena od direktora i nastavničkog osoblja koji su jako visoko ocenjeni, radi se o jednoj uzornoj ustanovi koja zavređuje svaku pažnju“, rekao je Šarčević.

On je rekao da će s obzirom na ulaganja i znanje upravo učenici poljoprivrednih škola dati veliki doprinos razvoju zemlje i da je cilj pre svega da deca dobiju brže posao i da se privreda razvija.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović istakao je da nema potencijala za razvoj bez edukacije.

„Ove godine prvi put imamo posebnu liniju za mlade poljoprivredne prozivođače gde ćemo 75 odsto od projekata davati grant za one koje žele da uđu u poljoprivrednu proizvodnju, prednost će imati oni koji imaju poljoprivredno obrazovanje bilo da je srednje, više ili fakultet jer je ideja da spajamo znanje i resurse“, rekao je Nedimović.

On je rekao da u ovom kraju postoji velika zainteresovanost lokalnih privrednih subjekata koji traže učenike srednjih škola jer oni mogu da postanu budući zaposleni i istako da oni koji sami žele da se bave poljoprivrednom delatnošću treba da imaju na raspolaganju pomoć na nivou države.

„Mi imamo prednost prirodnih resursa koje moramo da unapredimo znanjem, jer je činjenica da se za ovih 20 godina malo radilo na povezivanju obrazovanja i privrede“, rekao je Nedimović.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je rekao da se Pokrajinska vlada u potpunosti uključila u veliki projekat Vlade Republike Srbije koji je posvećen poboljšanju uslova obrazovanja u celoj zemlji, i to ulaganjem u školske i u obrazovne objekte.

„Ulaganje u obrazovanje i znanje je najproduktivnije ulaganje i jedino ono garantuje prosperitet i bolju budućnost zemlje“, rekao je Milićević.

Direktor škole Milan Pupovac rekao je da je zamisao novog kabineta da se proizvodnjom genetski kvalitetnog materijala podigne kvalitativni sastav svinjarske proizvodnje na terenu Srema, a i šire.

„Na ovaj način ćemo podići nivo svesti o značaju proizvodnje kvalitetnih grla i preko naših učenika pomoći poljoprivrednim proizvođačima da budu što konkurentniji i uspešniji na tržištu“, rekao je Pupovac.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izgrađeni su kabinet za veterinu i mešaona stočne hrane sa ostavama za smeštaj zrnaste hrane, kao i prateći objekti učionice, sanitarni čvorovi, ostave, kancelarije i veterinarske ambulante.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak