Poreske kontrole: Uhvaćeni u utaji 5,6 milijardi dinara

Poreske kontrole: Uhvaćeni u utaji 5,6 milijardi dinara

Poreska policija u kontrolama otkrila 60 fantomskih firmi koje su služile za pranje para. Zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno zatvoreno 1.078 preduzeća.

Za prvih šest meseci ove godine poreska policija je otkrila 5,6 milijardi dinara utajenog poreza. Otkriveno je i 60 fantomskih firmi koje su “regularnim” preduzećima omogućavale da peru novac i izbegavaju plaćanje poreza. Razultati ovih kontrola mere se sa više od hiljadu krivičnih prijava, dok je, istovremeno, 45 “privrednika” završilo sa lisicama na rukama.

– Najveći deo izbegnutog poreza, 1,7 milijardi dinara, odnosi se na porez na dodatu vrednost, dok na poreze i doprinose na prihode građana odnosi 2,07 milijardi dinara – rečeno je “Novostima” u Poreskoj upravi Srbije.

Kada je reč o terenskim kontrolama naplate poreskih prihoda, u prvih šest meseci poreski inspektori obavili su 9.357 kontrola. Utvrđene su nepravilnosti kod nešto manje od trećine obveznika (2.724 slučaja).

– Od 6.189 obavljenih kontrola koje su za predmet imale pravilnost obračunavanja javnih prihoda, utvrđeno je da u 2.255 slučaja postoje nepravilnosti, pa su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka – navode u PURS. – Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 8,5 milijardi dinara, i to najviše od PDV-a – 4,57 milijardi dinara i poreza i doprinosa po odbitku 2,62 milijarde dinara.

Kada je reč o izdavanju fiskalnih računa, procenat onih koji i dalje izbegavaju ovu obavezu je oko 35 odsto. To su rezultati polugodišnjih kontrola, gde je od 3.168 kontrolisanih, u 1.125 utvrđena nepravilnost. Poreznici su, upravo zbog neizdavanja računa, privremeno zatvorili 1.078 firmi, restorana i drugih prodajnih mesta…

Rade na crno

Poreznici su kontrolisali i one koji posluju neprijavljeni, na crno. Kontrolisano je 85 osoba koje obavljaju neregistrovanu delatnost, i utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 21,4 miliona dinara.

Izvor: Novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *