Poreznici napune dve trećine budžeta

Poreznici napune dve trećine budžeta

Dve trećine budžeta pune prihodi koje ubira Poreska uprava. Od početka godine poreznici su naplatili rekordnih 905 milijardi dinara. Stručnjaci ocenjuju da je, osim efikasnosti poreznika, to rezulat i uvođenja sivih tokova privrede u legalne okvire, ali i rasta proizvodnje.

U igri velikih brojeva deset odsto veći poreski prihod u ovoj godini meri se milijardama.

– Poreska uprava je u prvih deset meseci naplatila 85 milijardi dinara javnih prihoda više u odnosu na naplatu prošle godine – objašnjava Mira Stanojev iz Poreske uprave.

Sa 166 milijardi dinara prihod od akciza ima rast od 20 odsto, PDV-a od 17 odsto, a doprinosa od četiri i po odsto. Iako u ukupnoj naplati nema tako veliki udeo, prihod od poreza na dobit ima najveći skok, čak 28 procenata. Pošto se njime oporezuje ostvareni profit, takav skok naplate šalje dobru poruku.

– Ukazuje na ekonomsku aktivnost, što je u skladu s ekonomskim indikatorima, na primer najvažniji – rast industrijske proizvodnje – godinu će završiti s pet odsto rasta – kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Za godinu objedinjenog rada inspekcijskih službi, broj novoprijavljenih preduzeća porastao je 19 odsto. Od 600 firmi koje su otkrivene u radu na crno, samo 50 nije prešlo u legalne tokove. Iako u preduzećima borave ređe, otkad udruženo deluju, inspekcije imaju bolji rezultat.

– To omogućava bolju preraspodelu samih resursa inspekcijskih službi i u tom smislu moguće je onda da se inspekcije koncentrišu na one subjekte i one oblasti gde postoji veći rizik – naglašava koordinator objedinjenih inspekcijskih službi Željko Ožegović.

S druge strane, poreznici očekuju da se udeo prinudne naplate smanjuje.

– Kod svih tih bitnih javnih prihoda, kao što su PDV, akcize, porez na dobit, možemo reći, i to sa sigurnošću, da je više od 90 odsto naplaćeno dobrovoljnim putem – navodi Mira Stanojev.

E.Dn.

Novi inspektori

Za privrednike je u ovom trenutku najvažnije što je resorno ministarstvo povuklo pravilnik o prijavi PDV-a, koji je trebalo da važi od 1. januara 2017. godine.

Uz nove propise radiće i novi poreski inspektori. Za sto radnih mesta u Poreskoj upravi konkurisalo je 2.000 kandidata.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak