Posao najčešći motiv za školovanje

Posao najčešći motiv za školovanje

Po poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, nepismeno je dva odsto populacije, većinom žena. Ono što teši jeste činjenica da je taj broj gotovo prepolovljen u odnosu na deceniju ranije.

Deo nepismenih potražio je drugu šansu u jednoj od institucija specijalizovanih za obrazovanje odraslih, a da „večernja škola” nije bauk govori i podatak da Školu za osnovno obrazovanje odraslih (ŠOOO) „Sveti Sava” u Novom Sadu, jedinu takvu u Južnobačkom okrugu, pohađa 265 polaznika. Među njima, najmlađi ima 15 godina, a najstarija je polaznica koja rođena 1970. godine. Ipak, po rečima direktora ŠOOO „Sveti Sava” Borislava Savića, većina polaznika školu upisuje kao uslov za posao, a ne zbog sopstvene inicijative.

– Iskreno, mislim da mali broj polaznika upisuje našu školu zato što jednostavno želi da se obrazuje – kaže Savić. – Najčešće je to uslov da bi dobili posao ili da bi ga zadržali, kao i da bi nastavili da primaju socijalnu pomoć, a dosta polaznika nam upućuje Nacionalna služba za zapošljavanje. Nije to sistem prisile, ali malo je njih koji radi sebe samih žele da iskoriste drugu šansu. Naša škola je potpuno ravnopravna s redovnim osnovnim školama, a polaznici po završetku školovanja, ako imaju manje od 17 godina, mogu upisati i redovnu srednju školu, bez ograničenja na trogodišnje profile.

Po njegovim rečima, u „Svetom Savi” celokupno školovanje traje tri godine i podeljeno je u isto toliko ciklusa, koji pokrivaju obrazovanje od prvog do četvrtog razreda, zatim peti i šesti, pa sedmi i osmi razred. Na kraju sledi završni ispit, koji obuhvata srpski jezik, matematiku i kombinovani test. Nastava je osmišljena tako da polaznike priprema za budućnost te su, osim osnovnih predmeta, uvedeni i Digitalna pismenost, Preduzetništvo, Odgovorno življenje u građanskom društvu… Engleski jezik se uči kroz sva tri ciklusa.

– Školovanje je besplatno, a polaznici dobijaju čak i sveske, pribor i fotokopirani materijal, pošto uybenici za takvo obrazovanje ne postoje. Nastavnici osmišljavaju različite načine da organizuju nastavu, pošto se sve završava u školi, na času. Predmeta kao što su likovno, muzičko i fizičko kod nas nema, kao ni ukora i neopravdanih, iako se vodi evidencija dolazaka – dodaje direktor.

Pošto rade s, uglavnom, starijim generacijama, Savić objašnjava da mlađi učenici, koji su još u tinejyerskom dobu, dolaze od 11 sati, dok su stariji u drugoj smeni, zbog obaveza koje imaju preko dana. Dogovor je zlatno pravilo u toj školi te, iako je većina polaznika upravo iz Novog Sada, oni koji dođu sa strane imaju mogućnost da uče kod kuće, u dogovoru s mentorom, a da u Novi Sad dođu kada polažu predmet.

– Upis traje cele godine, i svako ima pravo da školovanje nastavi od onog razreda u kojem je stao. Oni koji nemaju nijedan razred osnovne škole za tri godine mogu da završe svih osam razreda. Njihovo je samo da dođu i da što redovnije prate nastavu– garantuje Savić.

D.Ristić

Uzajamno poštovanje

S obzirom na to da je reč o specifičnoj osmoletki, Savić kaže da na relaciji polaznik–nastavnik uvek postoji posebno uzajamno poštovanje, naročito kada su u pitanju stariji polaznici, među kojima ima i udatih i oženjenih, kao i onih koji izdržavaju familije.

– Mlađi su već drugačiji, reč je o tinejyerskom uzrastu koji je sam po sebi specifičan. Ipak, do sada nismo imali incidenata i većih problema, na šta smo ponosni – zaključuje naš sagovornik.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak