Potpisan protokol o saradnji u kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane

Potpisan protokol o saradnji u kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović potpisali su danas Protokol o saradnji u komunikacijama u kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane.

 

Cilj potpisivanja Protokola je jačanje saradnje između Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i proizvođača i prerađivača mesa i mleka, kao i njihovih udruženja u komunikacijama u kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane.

Ministarka Bogosavljević Bošković kazala je da je taj protokol veoma važan naročito u slučaju kriznih situacija u oblasti bezbednosti hrane i zahvalila tom prilikom EBRD i Organizaciji hranu za hranu i poljoprivredu UN koje su podržale projekat „Politički dijalog između privatnog i javnog sektora u oblasti mesa i mleka“ i obebedile materijalnu i stručnu podršku.

Ministarka je zahvalila Udruženju proizvođača mleka što je prepoznalo važnost dobre saradnje i komunkacije sa ministarstvom na svim poljima, a posebno na polju zajedničkog i koordinisanog delovanja.

– Svuda u svetu se povremeno javljaju krizne situacije, posebno kada se radi o bezbednosti hrane, a posebno osetljivi sektori su mleko i meso pa je veoma važno da informacije koje idu prema našim građanima budu tačne, pravovremene i protkane relevantnim podacima i informacijama jer nedovoljna komunikacija dovodi do zbunjenosti, često i do panike. Ovakve informacije alarmantno deluju i na građane jer se radi o njihovoj bezbednosti i zdravlju – rekla je Bošković.

Ona je izrazila nadu da će se zajedničkoj saradnji priključiti i druga udruženja proizvođača i prerađivača jer je u obostranom interesu, a pre svega građana tačnost, pouzdanost informacija koje dolaze iz udruženja, sektora proizvođača, prerađivača i releventnih institucija.

Bošković je navela i da je saradnja privatnog i javnog sektora veoma značajna.

 

Bezbednost hrane je prioritet u zaštiti zdravlja, a nepravilna ili netačna komunikacija može dovesti do uznemiravanja i pogrešnog informisanja javnosti, ali i izazvati milionske gubitke za privredu Srbije i višestruke negativne efekte, ocenili su potpisnici protokola koji je iniciran u okviru projekta Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO).

 

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović rekao je da potpisivanje protokola predstavlja iskorak u komunikaciji između privatnog i javnog sektora. Jovanović je pozvao predstavnike proizvođača i preradijivača mleka da se pridruže ovoj akciji i potpisu protokol o saradnji sa resornim ministarstvom.

Izvor: ekapija

 

 

 

Podelite ovaj članak