Potpisana dva sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom

Potpisana dva sporazuma o zajmu sa Svetskom bankom

Ministar finansija Dušan Vujović i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, potpisali su 12. maja 2017. godine u Beogradu, sporazume o dva zajma – za projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja i za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava, ukupne vrednosti 113,1 milion evra.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu finansija, potpisivanjem sporazuma o Zajmu za Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobriće Srbiji 47 miliona evra za ostvarivanje razvojnih ciljeva koji se odnose na unapređenje pristupa, kvaliteta i jednakosti u uslugama predškolskog obrazovanja i vaspitanja, posebno za decu iz socijalno ugroženih sredina.

Ovaj zajam se odobrava sa rokom dospeća od 21 godine, uključujući period počeka do pet godina, kamatnom stopom koja je jednaka Referentnoj stopi , odnosno šestomesečni EURIBOR, uvećanoj za varijabilnu maržu, kao i pristupnom naknadom u visini od 0,25 odsto i provizijom na nepovučena sredstva od 0,25 odsto na godišnjem nivou.
Krajnji rok raspoloživosti sredstava zajma je 30. decembar 2022. godine.

Taj projekat, kako je objašnjeno u Ministarstvu finansija se sastoji iz četiri komponente- proširenje ponude slobodnih mesta u predškolskim ustanovama, jačanje kvaliteta predškolskih usluga, podrška deci i porodicama, kao i upravljanje projektom, tehnička pomoć i praćenje.

U Ministarstvu finansija Tanjugu su kazali da kroz Zajam za razvojne politike u oblasti upravljanja rizicima od elementarnih nepogoda sa opcijom odloženog povlačenja sredstava, Međunarodna banka za obnovu i razvoj odobrava Srbiji 66,1 milion evra, u vidu stend baj (stand-by) aranžmana za hitno reagovanje u vanrednim situacijama, kako bi se odgovorilo na negativan uticaj elementarnih nepogoda, posebno onih koje su sve izraženije usled klimatskih promena.

Taj zajam se odobrava sa rokom dospeća od 20 godina, uključujući period počeka od 10 godina, kamatnom stopom jednakoj Referentnoj stopi uvećanoj za varijabilnu maržu, pristupnom naknadom u visini od 0,50 odsto na iznos zajma i bez plaćanja provizije na nepovučena sredstva.

Kako su precizirali, u Ministarstvu finansija Srbije krajnji rok za povlačenje sredstava ovog zajma je 31. oktobar 2020, uz mogućnost da se može produžiti uzastopno još četiri puta, tako da će sredstva biti na raspolaganju 15 godina.

„Navedeni zajam će pružiti podršku Vladi u jačanju pravnog i institucionalnog okvira za obnovu nakon elementarnih nepogoda i upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda i klimatskih rizika, jačanju tehničkih kapaciteta za planiranje i implementaciju aktivnosti upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda i smanjenju fiskalnih uticaja , kao i jačanju finansijskih kapaciteta za hitno reagovanje u slučaju proglašenja elementarne ili druge nepogode“, kazali su u resornom ministarstvu.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *