Potrebno veće ulaganje u poslovne inkubatore

Potrebno veće ulaganje u poslovne inkubatore

Poslovni inkubatori su jedan od instrumenata podrške pri formiranju novih i održivih preduzeća. Oni pružaju neposrednu podršku početnicima u poslovanju  u periodu kada su najosetljiviji i najpodložniji neuspehu. Primarna uloga i cilj poslovnih inkubatora je da kroz set usluga podstiču kreiranje uspešnih preduzeća sa težnjom da pri napuštanju inkubatora budu finansijski likvidna i samoodrživa. Takođe, poslovni inkubatori su i efikasan instrument u transferu tehnologije i pri saradnji između naučnog sektora i industrije, a na nivou lokalnog i regionalnog razvoja oni su i način za podsticaj rasta nivoa zaposlenosti, transfera tehnologija i inovacija.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković ocenjuje da u Vojvodini nije dovoljno pažnje posvećeno onima koji kreću u nove privredne poduhvate. Obilazeći poslovne inkubatore u Zrenjaninu i Subotici, koji uz novosadski čine operativnu  celinu koja unapređuje oblast preduzetništva, podstiče i afirmiše konkurentnost i inovativnost i ključni je faktor ekonomskog rasta regiona, Đoković je najavio da će Pokrajinski sekretarijat za privredu naredne godine akcenat staviti na utvrđivanje onoga što je neophodno i što nedostaje inkubatorima kako bi bili efikasniji i primali više stanara.

– Sveukupni problemi u privredi su se preneli na inkubatore, na mikro, mala preduzeća, a prisutan je nedostatak likvidnosti i obrtnih sredstava, koja su pogodna za nove zamajce u proizvodnji– kaže Đoković. Nedostatak edukacija i oslanjanje na veća izvozna tržišta takođe predstavljaju ključne probleme. U narednom periodu ćemo nastojati da budemo u stalnoj komunikaciji sa inkubatorima i “osluškivati” potrebe ljudi, a izdvojićemo i dodatna sredstva da pomognemo kako inkubatorima, tako i ljudima koji su započeli sopstveni biznis.

Osnivanjem poslovnih inkubatora na teritoriji Vojvodine pružena je podrška razvojnom procesu mikro, malih i srednjih preduzeća, pri čemu se podstiče upoznavanje novih preduzetnika sa polaznom  preduzetničkom osnovom putem obuka, konsultacija, razmene iskustva, znanja i veština. Poslovni inkubator Zrenjanin osnovan je pre 10 godina sa namerom da podrži preduzetnički proces preduzeća koja se bave informacionim tehnologijama i podstiče njihovu inovativnost, kako bi se nivo uspešnosti takvih kompanija povećao. Prevashodno preduzetnici sa održivim IT projektima mogu da postanu stanari Poslovnog inkubatora Zrenjanin, čiji su osnivači grad Zrenjanin i VIP fond.

U Subotici inkubator obezbeđuje dodatne tehničke, poslovne i obrazovne usluge svojim stanarima, kao i poslovno okruženje povoljno za njihov rast i razvoj. Osnivači su grad Subotica, VIP fond, Visoka tehnička škola strukovnih studija, ATB “Sever” i Regionalna agencija za razvoj MSP. U svom proizvodnom i uslužnom sektoru do sada je imao ukupno 21 preduzeće sa oko 50 zaposlenih, dok trenutno ima 17 stanara.

Podrška mladim preduzetnicima

Poslovni inkubator u Novom Sadu osnovan je 2010. godine, a osnivači su Grad Novog Sada, VIP-a, Fakultet tehničkih nauka i JKP “Informatika” sa ciljem podrške, pre svega, mladim preduzetnicima. Namenjen je onima koji imaju inovativne ideje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija ili kreativne industrije. Fokus je na idejama koje su bazirane na znanju i novim tehnologijama, a čije potencijalno tržište svojim obimom dozvoljava veliki profit. Predstavlja pogon prostor za nove preduzetničke poduhvate, ubrzanje i razvoj novih proizvoda – usluga na tržištu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *