Povećan broj oglasa za zapošljavanje

Povećan broj oglasa za zapošljavanje

U Srbiji je u prvih šest meseci 2017. godine broj oglasa za zapošljavanje povećan gotovo osam odsto u odnosu na isti period lane, i to u proizvodnji, uslugama, administraciji i kreativi, pokazuju podaci sa sajta poslovi.infostud.com.

Za radna mesta u tim oblastima u prvoj polovini godine bio je 7.851 oglas, dok ih je u istom lanjskom periodu bilo 7.297. Takav trend se beleži od 2009. godine, kada je ponuda poslova za određena zanimanja višestruko uvećana. 

Najveći porast prisutan je u ponudi poslova koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehniku, zatim usluge (turizam, ugostiteljstvo), administraciju i računovodstvo, pravo, farmaciju i zdravstvo, te kreativnu industriju (dizajn), navodi se u saopštenju „Infostuda”.

8 odsto više oglasa za zapošljavanje

Najznačajniji rast se beleži u IT sektoru, gde je u odnosu na jednog stručnjaka 2009. godine, u 2017. traženo čak šest. U mašinstvu je taj odnos jedan prema pet, a u elektrotehnici jedan prema četiri. Dva puta više raspisivani su oglasi za zaposlenje u administraciji, računovodstvu, ugostiteljstvu, pravu i dizajnu. Čak i za ona zanimanja za koja se kadrovi tradicionalno najređe traže, kao što su farmacija i zdravstvo, 2016. je bilo 1,6 procenat oglasa više nego pre osam godina.

Izvan IT sektora, zanimljivo je da su, osim diplomiranih inženjera mašinstva i elektrotehnike, najtraženiji bili auto-mehaničari, kuvari, mesari i frizeri. Na listi pet najtraženijih pre tri godine bili su i komercijalisti, a lane vozači.

Kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, uočljiva je promena u periodu 2014–2016. Dok je pre tri godine za 48 odsto ponuđenih poslova bila potreba srednja stručna sprema, 2015. je taj procenat porastao na 52 procenta, a prošle godine na 60.

S druge strane, primetan je pad oglasa u kojima poslodavci traže kandidate s višom i visokom školom – s 36 odsto u 2014. i 2015. godini na 24 procenta u 2016. Znatno manji pad se beleži kada je reč o kandidatima sa završenim fakultetom ili masterom. 

Među kandidatima koji su prošle godine konkurisali na oglase, više od polovine je imalo diplomu fakulteta i zvanje mastera, visoke, više škole ili bačelor, dok je kandidata sa srednjom školom bilo oko 40 odsto.

60 odsto poslova za srednju stručnu spremu

Iako je primetan rast broja oglasa za poslove za koje je dovoljna srednjoškolska diploma, to ipak ne znači da su poslodavci snizili kriterijume. O tome svedoči podatak da se u prethodne tri godine beleži drastičan porast broja oglasa na engleskom jeziku, s 3.909 u 2014. na 6.473 prošle godine, što je 27 posto od ukupnog broja oglasa. Saglasno tome, rastao je i broj onih koji su aplicirali na oglase na tom jeziku – s 236.328 u 2014. na nešto malo ispod trista hiljada lane. 

Jezik i iskustvo

Kad je reč o oglasima na stranim jezicima, ubedljivo preovlađuje engleski, dok su znatno manje zastupljeni nemački, ruski i mađarski. 

Zanimljivo je da je prošle godine gotovo trećina, tačnije 31,8 odsto kandidata, imalo više od deset godina radnog iskustva. Slede oni s iskustvom od jedne do tri godine, kojih je bilo 22,6 procenta, zatim s iskustvom od četiri do šest (16,8 odsto), i oni sa stažom od sedam do devet godina – 10,1 odsto. Najmanje je bilo kandidata s iskustvom manjim od jedne godine (8,4%), odnosno bez iskustva (šest procenata).

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak