Povezivanje privreda nema alternativu

Povezivanje privreda nema alternativu

Povezivanje privreda i objedinjavanje resursa naših kompanija nema alternativu za ekonomsko jačanje Zapadnog Balkana, zajednička je poruka nakon sastanka crnogorskog premijera Mila Đukanovića i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža u Podgorici.
U tome značajnu ulogu, kako je istaknuto, ima saradnja privrednih komora regiona, kroz Komorski investicioni forum u okviru Berlinskog procesa.
Premijer Đukanović je ocenio da se Komorski investicioni forum, u proteklih godinu dana, od inicijative razvio u operativnu formu komorske saradnje, veoma značajnu u realizaciji politika Berlinskog procesa, prenosi PKS.
Komorski mehanizam, od presudne je važnosti za bolje korišćenje naših resursa, unapredjenje trgovine i privlačenje investicija. Komorska saradnja je važna za kreiranje regionalnih lanaca vrednosti i imaće, nesagledivu ulogu u realizaciji najavljenih infrastrukturnih projekata koji će dati snažan impuls razvoju regiona, rekao je Đukanović, a prenosi PKS u saopštenju.
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da posao vlada zemalja regiona vidi u stvaraju uslova, ambijenta za bolje poslovanje i čvršće povezivanje naših privreda, a komore i poslovne zajednice će zajednički raditi na izgradnji privrednih modela i alata za što efikasniju saradnju.
U narednom periodu, fokus naših aktivnosti biće na unapredjenju regionalnih usluga za mala i srednja preduzeća, formiranju zajedničke turističke ponude i ustanovljavanju Bele knjige preporuka za poboljšanje uslova poslovanja u regionu koju ćemo predstaviti već u oktobru na medjuvladinoj konferenciji u Budvi, najavio je Čadež.
Posmatrano iz ugla privrede, suština Berlinskog procesa, prema njegovim rečima, upravo je u unapredjenju kapaciteta, konsolidaciji svih resursa i potencijala naših privreda kako bi se obezbedio održiv rast, razvoj i uspešnija integracija regiona u evropske i svetske ekonomske tokove.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *