Pozitivna ocena MMF-a, na dobrom smo putu

Pozitivna ocena MMF-a, na dobrom smo putu

Bord izvršnih direktora MMF-a zaključio je kombinovanu četvrtu i petu reviziju stendbaj aranžmana koji ta institucija ima sa Srbijom, uz poruku da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja.

Član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Ivan Nikolić nije bio iznenađen dobrom ocenom MMF-a nakon četvrte i pete revizije aranžmana jer je, kako kaže, pozicija Srbije prema Fondu dobra – javne finansije su uravnotežene, a rast je viši nego što se očekivalo.

– Dobra ocena Borda direktora MMF-a nakon razmatranje dve kombinovane revizije govori u prilog tome da stvari u makroekonomskom okviru koji oni posmatraju deluju zaista odlično – naglasio je on.

Kada govorimo o javnom dugu koji je Fondu bitan, zaključno s junom čak je i smanjen oko 440 miliona evra u odnosu na kraj prošle godine. Sve što je bilo zadato kao cilj, manje-više je ispunjeno.

Taj ekonomista kaže da je moguće da će se MMF osvrnuti na relativno sporiju reformu javnih preduzeća, ali i u tom segmentu je napravljen napredak.

– Taj napredak svakako nije dovoljan, ali mislim da ni oni nisu ušli u ovu godinu s očekivanjima da će se ispuniti baš sve što je bilo zacrtano – rekao je Nikolić.

On je naveo da je problem veliki i da će biti potrebno mnogo vremena da bi se on rešio.

– Ali, kada govorimo o deficitu buyeta, koji je ključan za Fond, zatim javnom dugu, rastu BDP-a, porastu zaposlenosti, smanjivanju nezaposlenosti – nema dileme da njihova odluka u ovom trenutku i njihova ocena mora da bude pozitivna – zaključio je on.

Zamenik direktora MMF-a Tao Zeng objasnio je da su do dobrih rezultata doveli napori da se osnaže javne finansije, unaprede strukturne reforme i da se poveća poverenje investitora.

– Odluka Borda direktora MMF-a da usvoji četvrtu i petu reviziju aktuelnog aranžmana koji Srbija ima s tom institucijo, predstavlja veliko priznanje za Vladu Srbije i njen reformski program, ali i svojevrsnu međunarodnu verifikaciju impresivnih rezultata koji su ostvareni u procesu reformi u Srbiji – izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije dr Vladimir Krulj za Tanjug. – Takva pozitivna ocena MMF-a ima veliki značaj za jačanje kreditnog rejtinga Srbije, bolju poziciju naše zemlje na međunarodnom tržištu kapitala, ali predstavlja i veoma pozitivan signal za potencijalne investitore koji su zainteresovani za ulaganja u Srbiju.

– Pozitivna ocena MMF-a za četvrtu i petu reviziju Srbiji mnogo znači za dalji razvoj, investicije, rejting – izjavio je osnivač i predsednik tink-tenk organizacije „East-njest bridge” Jovan Kovačić nakon što je Bord direktora MMF-a potvrdio zaključenje dve kombinovane revizije. – Mi smo imali vrlo bolne rezove, a to nam sad donosi rezultate. I nama takva ocena MMF-a mnogo znači za dalji razvoj, za dalje investicije i ekonomiju, za naš rejting, ali i za potencijalne investitore ili bankare.

E.Dn.

Vulin: Iznad očekivanja

– Odluka Borda direktora MMF-a da usvoji četvrtu i petu reviziju aktuelnog aranžmana, uz poruku da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja, pokazuje da je Vlada uradila sve što je obećala i da ima razloga za zadovoljstvo načinom na koji se odvija ekonomski opravak – izjavio je ministar rada Aleksandar Vulin novinarima nakon sastanka sa privrednicima u PKS-u. – Veoma sam zadovoljan zbog stava MMF-a i moram da kažem da stav i nije mogao biti drugačiji. Ekonomski pokazatelji su jasni, politika Vlade Srbije je bila jasna i sve što smo obećali, mi smo i sproveli.

Izvor:Dnevnik

Podelite ovaj članak