Predstavljeni konkursi Fonda za razvoj: Podrška malom bisnisu

Predstavljeni konkursi Fonda za razvoj: Podrška malom bisnisu

FRS_1U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad u saradnji Fondom za razvoj Republike Srbije, 12. marta 2015. godine održana je prezentacija konkursa.
Predstavljajući ovogodišnji program Fonda privrednicima okupljenim u Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, gospođa Backović, direktorka Fonda je između ostalog istakla:
• da se krediti klijentima mogu odobravati na rok do deset godina, što je solidan period za pokretanje investicione aktivnosti, ostvarivanje posla i za blagovremeno vraćanje kredita.
• da je za dugoročne kredite maksimalna kamatna stopa tri odsto godišnje i nema drugih troškova, uz jedan od važnih uslova taj da firma koja konkuriše za kredit nije gubitaš.
• da se Fond tokom ove godine okreće malom biznisu, odnosno mikroklijentima i njihovim početnim poslovima, ona je dodala da je u tom pogledu iznos kredita za veće klijente – izvoznike ograničen na 200 miliona dinara.
• da ostali mogu da konkurišu za kredite u iznosu do 100 miliona dinara, u skladu sa njihovim bonitetima i sredstvima obezbeđenja kredita.
• da će Fond za razvoj odobrava između ostalog i investicione kredite za izgradnju objekata i nabavku opreme u poljoprivrednoj proizvodnji i agroindustriji, kao što su hladnjače, silosi i prerađivački kapaciteti.

FRS_2

Direktorka je posebno naglasila da će Fond posebno podržavati proizvodnju robe i usluge namenjene izvozu, kao i da da će u toj instituciji insistirati na tome da se povećava zaposlenost u Srbiji.
Preduzeće koje Fond kreditira ima ugovornu obavezu da, za vreme trajanja tog kredita, ne može da smanjuje broj zaposlenih radnika koji je bio u trenutku odobravanja kreditnog iznosa, dok god ga ne vrati.
Ona je istakla da se krediti odobravaju isključivo iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije i dodala da je je za plasman ove godine planirano ukupno šest milijardi dinara, ali taj iznos može biti niži ili viši, što zavisi od interesovanja klijenata.
Prezentaciji je prisustvovalo više od 70 privrednika sa područja Regiona.

Podelite ovaj članak