Preduzetnici za sada plaćaju porez po staroj uredbi

Preduzetnici za sada plaćaju porez po staroj uredbi

Mnogi preduzetnici koji su otvorili firmu prošle i ove godine, još nisu dobili rešenje o visini paušala koja izdaje Poreska uprava. Kako saznajemo, rešenja bi posle više od godinu dana zakašnjenja konačno trebalo da stignu, a iznos paušala se neće menjati, odnosno biće određivan po staroj uredbi o paušalu.

Kako su za Blic rekli u Ministarstvu finansija, kriterijumi za određivanje paušalnog poreza neće se menjati, i obračunavaće se po već postojećim propisima. Dok ne dobiju nova poreska rešenja, preduzetnici paušalci bi trebalo da plaćaju porez u iznosima koje su u te svrhe izdvajali i pre dve godine.

– U očekivanju izmena Uredbe o paušalu, Poreska uprava je otpočela aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda u skladu sa postojećom Uredbom – kažu za “Blic” u Ministarstvu finansija.

Kako navode, izmena ove Uredbe očekuje se u narednom periodu, ali nisu mogli da preciziraju kada će se to i desiti.

Do tada, oko 250.000 preduzetnika u Srbiji plaća porez u onom iznosu koji im je još 2014. godine razrezala država, ili, ukoliko nisu dobili rešenja od osnivanja firme, u približnom iznosu prema kriterijumima iz uredbe.

U praksi, to znači da se porez plaća “napamet” tako da će, po dobijanju novih poreskih rešenja, biti i situacija u kojima su preduzetnici pretplatili, ali i onih gde će morati da doplaćuju određene iznose, u zavisnosti od toga da li će im biti razrezan veći ili manji porez.

Mesečni porez i do 40.000 dinara

U kom iznosu će preduzetnik plaćati porez zavisi od nekoliko kriterijuma, prema kojima se preduzetnici, razvrstavaju u nekoliko grupa, pa se visina poreza kreće od 9.000 do oko 40.000 dinara mesečno.

– Prema Uredbi, preduzetnici se razvrstavaju u sedam grupa i to po kriterijumima profitabilnosti i obima prometa, odnosno prema vrstama delatnosti. Polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda određuje se u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu po zaposlenom u Srbiji u godini koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez, s tim da se ona dalje koriguje u određenim procentima prema grupama delatnosti – objašnjavaju za “Blic u Ministarstvu finansija.

Bez poreskog rešenja, nema ni kredita

Međutim, ono što je nepoznanica svo ovo vreme je zašto se došlo u situaciju da preduzetnici nisu poreska rešenja dobili ni za 2015. ni za 2016. godinu. To u praksi, osim nemogućnosti planiranja budžeta i neizvesnosti, za one koji su novi u poslu, a koji nisu dobili rešenje za porez, iako su predali zahtev. Zato su onemogućeni da, recimo, konkurišu kod banaka za kredit, a i pitanje je kako im se regulišu doprinosi.

Prihodi od paušalaca pola milijarde evra

Ono što je zanimljivo jeste da prihodi od poreza paušalaca, među koje spadaju, advokati, frizeri, taksisti, zubari, lekari, zanatlije državi donesu oko pola milijarde evra.

Limit za paušalno oporezivanje za preduzetnike je godišnji promet od šest miliona dinara, i u ovu grupu spadaju svi oni koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da vode poslovne knjige, pa im poreznici paušalno određuju iznos poreza na prihode od samostalne delatnosti. Njima Poreska uprava određuje fiksan iznos poreza i doprinosa, koji oni plaćaju bez obzira na to kako posluju.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *