Priprema za implementaciju automatizovanog uvoznog i izvoznog sistema

Priprema za implementaciju automatizovanog uvoznog i izvoznog sistema

Privredna komora Srbije i PKS-RPK Novi Sad u saradnji sa Upravom carine Srbije, 12. oktobra 2018. godine, organizovale su seminar za privrednike Južnobačkog upravnog okruga na temu: “Priprema za implementaciju automatizovanog uvoznog i izvoznog sistema“.

Uprava carina Republike Srbije, u cilju procesa dalje modernizacije, sprovodi projekat “Tehnička pomoć za uspostavljanje institucionalnog okvira za implementaciju  automatizovanog uvoznog sistema (AIS) i izvoznog sistema (AES)“ koji se finansira sredstvima iz pretpristupnih fondova EU (IPA 2013).

Svrha projekta je stvaranje uslova za implementaciju automatizovanih sistema uvoza (AIS) i izvoza (AES) što znači uvođenje bespapirnog uvoznog i izvoznog postupka koji značajno olakšavaju i unapređuju poslovanje privrednih subjekata. Seminaru su prisustvovala privredna društva koja se bave spoljnotrgovinskim poslovanjem, špediterskim kompanijama, kao i carinski agenti. Na seminaru su o uvođenju automatizovanih sistema uvoza i izvoza govorili predstavnici Uprave carina Srbije i eksperti angažovani na projektu.

Realizacija ovog projekta Uprave carina Republike Srbije obezbediće tri rezultata:

  • Pripremu zakonodavnih i organizacionih uslova za primenu AIS (ICS), AES (ECS) i sistema upravljanja carinskim odlukama, kao neophodnih za efikasnu razmenu informacija između poslovne zajednice, Uprave carina Srbije i drugih evropskih administracija
  • Primenu modernizovane IT infrastrukture i alata upravljanja IT resursima Uprave carina
  • Unapređenje kvaliteta servisa koji Uprava carina pruža poslovnoj zajednici i to kroz modernizaciju i jačanje sopstvenih administrativnih i operativnih kapaciteta
  • Brže i efikasnije poslovanje za uvoznike i izvoznike, što im obezbeđuje konkurentniji položaj na globalnom tržištu.

Postepeno uvođenje automatizovanih sistema izvoza i uvoza će usloviti značajne promene u poslovanju kompanija, zbog čega je neophodno da se poslovna zajednica blagovremeno upozna sa predstojećim novinama u carinskom poslovanju.

  

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *