PRIVREDA SRBIJE NA SKENERU Profesor Milojko Arsić: Ima više posla, ali nas još guši korupcija

PRIVREDA SRBIJE NA SKENERU Profesor Milojko Arsić: Ima više posla, ali nas još guši korupcija

U godini na izmaku najbolje su prošli zaposleni u IT sektoru i finansijskim uslugama, dok su „najmanje sreće“ imali zaposleni u građevinarstvu i državnoj upravi. Ovo je zaključak profesora Ekonomskog fakulteta Milojka Arsića koji za „Blic nedelje“ rezimira stanje srpske ekonomije u 2016. godini.
– Došlo je do određenog poboljšanja u privredi jer proizvodnja, zapošljavanje, investicije i izvoz rastu. Dobro je što je inflacija niska i stabilna, kao i što kamatne stope opadaju. Međutim, privreda se i dalje suočava sa lošim ambijentom koji karakteriše neefikasno pravosuđe i administracija, visoka stopa korupcije i sive ekonomije – navodi Arsić.
Kako objašnjavate to što je razvoj privrede u 2016. znatno bolji od očekivanog?
– Brži rast BDP-a u odnosu na očekivanja nije karakterističan samo za Srbiju, nego je prisutan u još nekoliko zemalja u regionu. Slično kao i u Srbiji, rast BDP-a u 2016. je bio iznad plana, za oko jedan procentni poen, i u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Brži rast privreda regiona, u odnosu na plan, posledica je povoljnog kretanja faktora ciklične prirode, odnosno niske cene energenata, niske kamatne stope, visokih stranih investicija i snažnog rasta uvoza starih članica EU. Međutim, svi navedeni faktori relativno brzo mogu da se preokrenu, kao što se to već događa sa cenom energenata.
Ni budžet nije podbacio, deficit je prepolovljen.
– Znatno manji fiskalni deficit od planiranog u Srbiji je jednim delom posledica bržeg rasta privrede od očekivanog. To je donelo dodatne poreske prihode. Povećanje BDP za jedan odsto državi donosi dodatne prihode od oko 15 milijardi dinara. Drugi razlog što je fiskalni deficit manji od planiranog je napredak u suzbijanju sive ekonomije koji je doneo oko 50 milijardi dodatnih prihoda.
Nezaposlenost je prema zvaničnim podacima značajno smanjena?
– Prema tim podacima nezaposlenost u trećem kvartalu ove godine u Srbije je za čak 14 odsto manja nego u istom periodu prethodne godine. Prilično sam skeptičan prema tom podatku, jer veliko smanjenje nezaposlenosti nije u skladu sa ostalim podacima o privredi Srbije.
Da li se položaj radnika popravio u 2016?
– Položaj radnika se meri na osnovu kretanja realne vrednosti njihovih zarada, a one su u 2016. realno povećane za dva odsto. Drugi pokazatelj poboljšanja položaja radnika je povećanje broja formalno zaposlenih za oko tri odsto. To je relativno skromno povećanje, ali je ono u skladu sa rastom proizvodnje, pa je stoga dugoročno održivo. Da bi radnici osetili da se njihov položaj poboljšava potrebno je da plate i zaposlenost rastu nekoliko uzastopnih godina, a to je moguće samo uz kontinuirani rast privrede.
Da li su preduzeća bolje poslovala?
– Precizniji odgovor biće moguć tek sredinom godine kada bilansi privrede budu objavljeni. Za sada postoje samo indicije koje ukazuju da je došlo do određenog poboljšanja u privredi. Privreda se i dalje suočava za lošim ambijentom koji karakteriše neefikasno pravosuđe i administracija, visoka korupcija i siva ekonomija.
Ko je bio uspešan, a ko je na gubitku u 2016?
– Uspešna su preduzeća okrenuta izvozu, ona koja uvode nove tehnologije i prate trendove. Takođe i firme čija je aktivnost vezana za investicije. Natprosečan rast zarada imali su zaposleni u IT sektoru, finansijskim uslugama, stručnim i inovacionim delatnostima, dok su najlošije prošli zaposleni u građevinarstvu i državnoj upravi.
Dobri temelji, ali posao nije završen
Da li su u 2016. postavljeni dobri temelji za rast privrede, zaposlenosti i standarda građana?
– U nekim oblastima, kao što su makroekonomska stabilnost ili izgradnja infrastrukture, postavljeni su dobri temelji, ali posao nije završen. U oblasti restrukturiranja državnih preduzeća napredak je vrlo skroman, dok je u oblasti izgradnje institucija, koje su presudne za rast privrede, napredak izostao.
Izvor: Blic

Podelite ovaj članak