Privredi bi dobro došlo smanjenje poreza na zarade

Privredi bi dobro došlo smanjenje poreza na zarade

Razvoj preduzetništva najbolje bi podstaklo snižavanje stope oporezivanja zarada, smatra 90 odsto najuspešnijih preduzetnika u Srbiji, pokazalo je istraživanje revizorsko-konsultanske kompanije EJ (Ernst i Youang). Da će pronalaženje i zadržavanje ključnog kadra biti jedan od najvećih izazova u njihovom budućem poslovanju procenilo je 59 odsto anketiranih preduzetnika, a 57 odsto smatra da je potrebno razvijanje povoljnijih izvora finansiranja.

U prvom EJ-ovom Preduzetničkom barometru je navedeno da je čak 68 odsto preduzetnika u Srbiji uspelo da izgradi brzorastuće kompanije iz prvog pokušaja, 82 odsto je započelo poslovanje samostalno ili u saradnji s partnerom, a 74 odsto njih koji vode najuspešnije kompanije ima visoku stručnu spremu.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je na konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata istraživanja EJ-a rekla dase u Vladi Srbije razmatraju mogućnosti kako da se privreda rastereti nameta, i pozvala preduzetnike da dostave predloge mera koje bi im mogle olakšati poslovanje. Ona je podsetila na to da je Vlada 2016. proglasila Godinom preduzetništva, i istakla da se dosta čini na stvaranju povoljnijeg privrednog okruženja.

Generalni direktor EJ-a u Srbiji Ivan Rakić je kazao da ta kompanija u okviru projekta „EJ Preduzetnik godine” ukazuje na značaj preduzetništva i njegove podrške inovacijama i rastu domaće privrede. Taj projekat, kako je ocenio, potvrđuje da u Srbiji ima „sjajnih preduzetnika” i da je potrebno da obrazovni sistem prati potrebe privrede da bi se lakše dolazilo do kvalitetnih radnika i mladi lakše zapošljavali.

Novi konkurs za EJ Preduzetnika godine će trajati do 15. novembra, a pobednik, koji će konkurisati za EJ Svetskog preduzetnika godina, biće proglašen februara iduće godine.

Najveći problem zadržati najtalentovanije

Kompanije u Srbiji kod zapošljavanja tragaju za talentima koji poseduju sposobnost aktivnog učenja, rešavanja problema i orijentaciju prema ciljevima, a glavni problem im predstavlja zadržavanje talenata, pokazuje istraživanje kompanije „Menpauer Grup”.
To je prvi put da je istraživanje „Soft Skils for Talent” za 2016. godinu uključilo i Srbiju, obuhvatajući tako, s našom zemljom, osam evropskih država (Italiju, Rumuniju, Španiju, Grčku, Mađarsku, Češku i Bugarsku) u kojima je ispitana 3.791 kompanija, navodi se u saopštenju „Menpauer Grupa”.

Po rezultatima istraživanja, čak 69 odsto ispitanika svrstava sposobnost rešavanja problema među prve tri ključne kompetencije za efikasan rad i povezuje je s talentom, za 58 odsto učesnika ankete u tri glavna kvaliteta spada orijentacija prema ciljevima, a za 57 procenata sposobnost saradnje.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *