Privredno-politička delegacija iz Francuske

Privredno-politička delegacija iz Francuske

U našem gradu boravi privredno-politička delegacija iz predgrađa Pariza, regije Valdoaz i tamošnje Razvojne agencije, zaintereosovana za saradnju s ovdašnjim privrednicima, ali i da s Novim Sadom započne saradnju oblasti kulture i sporta. Goste iz Francuske za sada interesuje poslovanje u oblasti transporta, proizvodnje parfema i zaštite životne sredine, mada je Valdoaz poznat po distribuciji i proizvodnji kataloga.

Delegacija iz Valdoaza boravila je  u Gradskoj kući, Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad i Novosadskom univerzitetu. Prek su posetili Luku Novi Sad, Slobodnu carinsku zonu i „Stilos grupu”.

Šefica novosadske Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marijana Dukić Mijatović predstavila je Francuzima Novi Sad kao sredinu s povoljnim privrednim okruženjem, čiji je prioritet razvoj privrede i stvaranje ulova za privlačenje potencijalnih investitora.

Po rečima člana Gradskog veća za privredu Gorana Sečujskog, privredno-politička delagacija Valdoaza kod nas je treći put i najbrojnija je u odnosu na predhodne dve.

– Razvojna agencija ima zadatak da uspostavlja saradnju francuskih kompanija s kompanijama širom sveta – naveo je Sečujski. – Valdoaz je deo takozvanog velikog Pariza, s 1,2 miliona stanovnika, gde se nalazi čuveni aerodrom „Šarl de Gol”. Očekujemo da uspostavimo kontakte i da se oni prodube.

– Naš grad je nominovan za dve prestižne tutule: 2019. za Omladinsku prestonicu kulture, gde smo ušli među pet gradova, i 2021. godine za Evropsku prestonicu kulture, što ćemo gostima iz Francuske predočiti – naveo je šef kabineta gradonačelnika Miloša Vučevića Aleksandar Petrović,

Petrović je istakao da se sardnja s gradovima svodi prvenstveno na kulturu, ali da će lokalna samouprava insistirati i na drugim vidovima poslovanja i uspostavljanja veza.

– Čim se konstutuiše novi saziv Skupštine Novog Sada, biće potpisano pismo o namerama o saradnje Valdoaza i Novog Sada. Iskoristićemo boravak privredno-političke delegacije Valdoaza za produbljivanje političkih veza, ali ćemo predstaviti investicione i privredne potencijale Novog Sada, i osvrnuti se i na druge sfere društvenog života: socijalnu zaštitu, sport i kulturu.

Gradonačelnik grada Angjen le Ben Filip Suer, koji predvodi delagaciju, kazao je da se Valduaz nalazi u blizini aerodrom „Šarl de Gol” pa je razvijena avio-industrija i aeronautika.

– Želimo da, osim ekonomske saradnje, negujemo i prijateljske odnose – kazao je Suer. – Razmotrićemo realne mogućnosti za investiciona ulaganja, a svakako ćemo nastaviti da produbljujemo istorijsko prijateljstvo koje postoji između Srbije i Francuske.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak