Prodaja ostataka domaće tekstilne industrije

Prodaja ostataka domaće tekstilne industrije

Polako se rasprodaju ostaci nakada čuvenih industrija – tekstilne i kožarske: na red je došla imovina DP „Slavija” u Baču i „Solida B. S.” u Bajmoku.

Nekada su srpska tekstilna preduzeća zapošljavala više od 250.000 radnika, a garderoba šivena u njima nosila se širom svega. Godišnji izvoz vredeo je više od pet milijardi dolara. Danas su od poznatih srpskih tekstilnih preduzeća, poput „Kluza”, „Beka”, „Prvog maja”, „Zelengore” i druga ostala samo imena kao podsećanje na vreme kada je tekstilna industrija imala zlatno doba. Danas naši tekstilci šiju za poznate strane kompanije, ali i one muče muku s nedostatkom šivača i krojača.

U srpskim kožarskim fabrikama naši radnici šiju obuću najčuvenijih svetskih proizvođača kao što su „Prada”, „Guči”, „Iv Sen Loran”, ali sirovine se uvoze iz Italije i Turske. Kvalitet obuće koja dolazi s naših prostora preoznat je svuda u svetu, ali prošle godine smo izvezli cipele za 300 miliona dolara, a uvezli za 400.

Sam taj podatak ukazuje na to da ima prostora za povećanje proizvodnje u kožarskoj industriji, ali i da domaćih firmi koje bi mogle proizvoditi dobru obuću i kožnu odeću gotovo da i nema jer su sve propale i prodate. Jedino što još „osvetljava” obraz srpske kožarske industrije su mala porodična preduzeća koja zbog dobrog kvaliteta kožne obuće imaju svoje mesto na svetskom tržištu.  Jedna od retkih tekstilnih industrija u Vojvodini koja je nekoliko godina pokušavala da se izvuče iz stečaja je i „Slavija” u Baču, ali joj to nije uspelo.

Zbog toga se već drugi put putem javnog nadmetanja prodaje nepokretna i pokretna imovina tog tekstilnog kombinata. Na javnom nadmetanju koje će se održati 15. decembra u 11 časova u Centru za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu, od nepokretne imovine DP „Slavija” prodaje se proizvodna hala u Baču, potes Fundukovača – zgrada tekstilne industrije – u kojoj je i krojačnica površine 1.220 kvadratnih metara. Od pokretne imovine prodaje se fiksir presa, a ukupna cena za obe nekretine je 8.115.576 dinara.

Ni kožarska industrija u protekle dve decenije nije prošla bolje od tekstilne pa se tako lako mogu nabrojati srpske firme koje se bave preradom kože i krzna. Jedna od preostalih „Solid B. S.” u stečaju, odlukom Privrednog suda u Subotici, prodaje imovinu javnim nadmetanjem. Tako će se po drugi put pred potencijalnim kupcima naći zgrada industrije kože i krzna, površine 106 kvadratnih metara, koja se nalazi u Bajmoku, i mašine i oprema. Početna cena za obe je 673.543,51 dinara. Javno nadmetanje takođe je zakazano za 15. decembar u Centru za stečaj ALSU u Novom Sadu.

U obe prodaje imovina se kupuje u viđenom stanju i može se razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije.

Kožarstvo u rukama stranaca

Domać kožarska industrija je danas uglavnom u stranom vlasništvu, dok su nekada čuvene domaće fabrike ugašene ili prodate. U Srbiji se sada pravi obuća za svetski poznate kuće, a u industriji obuće radi oko 10.000 ljudi.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak