Prodavati softver, a ne stručnjake

Prodavati softver, a ne stručnjake

– Srbija ima IT talenata, ali bi trebalo više da se posveti razvoju softvera nego „prodaji” IT stručnjaka – objasnio je predsednik „Frontier group” Branislav Vujović na marginama „Kopaonik biznis-foruma” na Kopaoniku. – U Srbiji ima IT talenata i možete zaraditi na prodaji ljudi, ali kada pravite nove poslovne modele koji donose veoma mnogo, kao „Nordeus”, možete zaraditi mnogo više. Ta kompanija je vredna jer ima svoj softverski proizvod.

On je istakao da se i njegova kompanija trudi da razvija softver i izvozi ga.

– Ako imate softverski proizvod, možete ga prodavati 1.000 ili 10.000 puta, troškovi su isti, a ljudski resurs se iscrpljuje – ukazao je Vujović.

Po njegovim rečima, treba podržati one firme koje prave softverske proizvode.

Vujović kaže da je u Srbiji uočljiv nedostatak IT kadrova.

– Sve ih je manje i zbog toga su sve skuplji – objasnio je on.

Vujović, koji je bio moderator panela o digitalizaciji, kazao je da je u Srbiji digitalizacija u nekim oblastima napredna, a u drugim daleko od vrha, kao što je u e-upravi.

On je investirao u Srbiju pred krizu, a sada ima četiri firme sa 400 zaposlenih te iz Srbije izvozi softver.

Jedan od tvoraca inovacione strategije Izraela, koji je od pustinjske zemlje postao svetski centar IT-a, kaže da je važna podrška tom sektoru u Srbiji Šuki Glajtman je na „Kopaonik biznis-forumu” istakao da je veoma važno da Vlada podržava razvoj tog sektora u Srbiji.

– Ali to nije jednostavna stvar. Nama je trebalo 15 godina – rekao je Glajtman, koji je strateški savetnik Fonda za inovacionu delatnost Srbije. – Privatni sektor funkcioniše po principu pokušaja, neuspeha i novog pokušaja i tako će pronaći rešenje. Zato ima više šanse da uspe u inovacijama od države.

On je rekao da je za uspeh u razvoju inovacija i IT sektora najvažnija istrajnost i izvršenje strategije, a ne da se na svakih deset meseci menja regulativa.

– Morate biti posvećeni onome što ste prepoznali da je dobro – poručio je Glajtman.

Profesorka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Ana Trbović je rekla da bi cela privreda trebalo da pređe na digitalno poslovanje, ali da kod nas situacija nije ohrabrujuća ako se pogledaju podaci o prihvatanju digitalnih tehnologija u privredi.

D.U.

Slučaj „Nokija”

Šuki Glajtman  je poručio:

– Ako ne trčiš brzo, zaostaješ, a inovacije u današnje vreme trče sprint.

Kao primer je naveo „Nokiju”, koja je bila lider u inovacijama, ali je izgubila korak s pametnim telefonima samo zato što nije na vreme shvatila šta se dešava.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak