Profesionalci na čelu solitera

Profesionalci na čelu solitera

Licence za prve upravnike zgrada. Potrebno oko 10.000 stručnjaka

Srbija je 28. avgusta 2017. godine dobila prve profesionalne upravnike stambenih zgrada. Posle završene obuke i položenih ispita licence su uručene 161 stručnjaku za upravljanje zgradama.

Prvofesionalni upravnici predviđeni su Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

– I donošenje Zakona i sve što smo uradili za osam meseci govori da je Srbija dugo čekala propis koji će poboljšati ambijent stanovanja i rešiti nagomilane probleme – rekla je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva, koja je, sa potpredsednikom PKS Nemanjom Žugićem uručila licence upravnicima. – U tome će pomoći profesionalni upravnici koji će biti spona između građana i zakona, kako bi se vratila sloga u zgrade a narušeni komšijski odnosi približili.

Atanackovićeva je naglasila da su procene da je potrebno oko 10.000 profesionalnih upravnika, kako bi svaka zgrada mogla da dobije tu uslugu.

– Ovo je posao za sve, mlade i stare, žene i muškarce. Najstariji profesionalni upravnik kojem je uručena licenca ima 71 godinu, a najmlađi 19 – rekla je ona.

Tomaš Miličić, jedan od prvih profesionalnih upravnika zgrada u Srbiji koji su juče dobili licencu, 22 godine proveo je radeći na održavanju u kompaniji NIS. To ga je, kaže, privuklo da se prijavi za obuku za upravnike zgrada, pošto će veći deo njihovog posla biti upravo rad na održavanju stambenih objekata. Baviće se, dodaje, domaćinskim upravljanjem fonda stambene zajednice, koji treba da se iskoristi za održavanje i obnavljanje.

– Mislim da ćemo zajedno sa stanarima zgrada uraditi pravu stvar i poboljšati kulturu stanovanja i postepeno dizati cenu nekretnina – rekao je Miličić.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *