Proizvodnja porasla 2,2 odsto

Proizvodnja porasla 2,2 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je u trećem kvartalu 2015. godine 2,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Repulički zavod za statistiku.

U odnosu na drugi kvartal ove godine, BDP Srbije je, po desezoniranim podacima, opao 0,4 procenata. Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen u sektorima: građevinarstva – 18,3 odsto, industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama – 8,3 i finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja – pet procenata u poređenju s istim periodom 2014.

U trećem kvartalu 2015. godine je, posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, realni rast registrovan, u odnosu na isti lanjski kvartal, kod izdataka za finalnu potrošnju države 0,8 odsto, kod bruto investicija u osnovne fondove 10,1, izvoza robe i usluga 8,8 i uvoza robe i usluga 5,4 procenat.

Realni pad je zabeležen je kod agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava – 0,6 odsto i izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) – dva procenta, navodi se u saopštenju.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak