Prvi onlajn portal u Srbiji za trgovinu biomasom

Prvi onlajn portal u Srbiji za trgovinu biomasom

U Privrednoj komori Srbije je 10. aprila 2017. godine predstavljen projekat Zelena energija, sa prvom onlajn platformom za trgovinom biomasom u Srbiji.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je portal „Zelena energija“ sa onlajn platformom za trgovinu biomasom u Srbiji – prvi u Srbiji i regionu i jedan od malobrojnih u Evropi.

Dodao je da je taj portal deo projekta digitalizacije usluga Privredne komore Srbije i 19. digitalni servis.

– Ovaj proizvod pre svega je koristan alat za razvoj tržišta biomase, koje kod nas praktično ne postoji ili se najvećim delom odvija u sivoj zoni. To je utoliko značajnije kada se zna da biomasa predstavlja 65 odsto ukupih potencijala za razvoj zelene energije iz obnovljivih izvora – rekao je Miletić.

Ukazao je da će za 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiti brže pronalaženje odgovarajućih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima.

– Krajnjim potrošačima će objedinjena ponuda i veća konkurencija, koju će doneti razvoj tržišta, obezbediti veći izbor dobavljača i pronalaženje kvalitetnih i cenovno konkurentnih – jeftinijih proizvoda – rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, potrebna su velika ulaganja da bi Srbija bolje razvila tržište biomase i bolje iskoristila potencijal obnovljivih izvora energije, kako bi do 2020. godine, kako je predviđeno Strategijom razvoja energetike, učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji podigli na 27 odsto.

– Verujemo da će postojanje ovakve baze znanja ubrzati i u narednom periodu uvećati investicije u ovoj oblasti, što je posebno važno kada imamo u vidu podatak da je od 2,3 milijarde evra očekivanih investicija u obnovljive izvore energije do 2020. godine, za sada realizovano tek oko 10 odsto – rekao je Miletić.

Pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac rekao je da je priortiet Vlade i tog ministarstva iskorišćavanje potencijala obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Ocenio je da ti potencijali nisu dovoljno upotrebljeni, a mogli bi da doprinesu sigurnosti snabdevanja energijom.

Portal „Zelena energija“ je deo projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji“, koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i PKS.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak