Prvi znaci oporavka privrede

Prvi znaci oporavka privrede

Predsednik Saveta stranih investitora FIC Uve Fredhajm izjavio je da je Vlada Aleksandra Vučića pokazala jaku posvećenost reformama i da se vide rani znaci oporavka srpske privrede.

– Nadamo se da će taj trend biti nastavljen i u narednom periodu – rekao je Fredhajm, predstavljajući „Belu knjigu 2015” Saveta stranih investitora, koja sadrži konkretne preporuke za bolje poslovanje u Srbiji. On je kazao da Vlada ima dobru saradnju s FIC-om i da podržava kompanije koje investiraju u zemlju, kao i da je u prethodnom periodu mnogo rada ulaženo u napredak evropskih integracija.

– Unapred se radujemo otvaranju konkretnih pregovaračkih poglavlja Srbije s EU – rekao je Fredhajm. On je kazao da je FIC prepoznao značajan napredak u tri oblasti – nekretnina i gradnje, inspekcija, transporta i intelektualne svojine, kao i velikom broju različitih sektora – telekomunikacijama, osiguranju, nafti i gasu i privatnom obezbeđenju. Pomaci su ostvareni i u energetici, životnoj sredini i opštem pravnom okviru – zaštita konkurencije, sudovi, platni promet i pranje novca.

Najmanji napredak je uočen u porezima, deviznom poslovanju, kao i u oblastima hrane i poljoprivrede, lizinga, farmaceutskih proizvoda i sredstava za održavanje higijene u domaćinstvu i kozmetike. Fredhajm je podsetio na to da je Savet na predstavljanju „Bele knjige 2014” imao 316 preporuka, a da je napredak do sad ostvaren u 40 odsto predloženog. Podsetio je i na to da je Srbija prošle godine donela veoma značajan, reformski Zakon o radu, koji se sad sprovodi.

On je dodao da FIC trenutno okuplja više od 130 kompanija, koje su uložile više od 23,5 milijarde evra, s učešćem od 18 odsto BDP-a u 2013. godini i koje direktno zapošljavaju više od 97.000 radnika u Srbiji. Po Fredhajmovim rečima, FIC od Vlade očekuje da ubrza strukturne reforme i unapredi sprovođenje zakona, nastavi usklađivanje zakona s evropskim. On je dodao da proces privatizacije mora da se ubrza i da bude transparentniji.

Kako navodi FIC, akcenat treba staviti na primenu poreskih zakona, kao i na efikasnu primenu novih zakona o konverziji zemljišta i o inspekcijama. Usklađivanje s evropskim zakonodavstvom treba koncentrisati na izmene regulative o deviznom poslovanju i zaštiti podataka, kao i regulisanje parafisklanih nameta i iznajmljivanje radne snage.

Srbija će prednjačiti po investicijama

– Srbija će sledeće godine biti među prvih 40 zemalja na „Doing business” listi Svetske banke – izjavio je premijer Aleksandar Vučić, i podvukao da Srbija prednjači po broju stranih investicija u regionu.Vučić je na promociji „Bele knjige 2015” Saveta stranih investitora rekao da je Srbija ove godine napredovala 32 mesta na listi Svetske banke, a da će sledeće godine biti među prvih 40, što je značajan napredak za našu zemlju i dobar znak za one koji hoće ovde da investiraju.

– Da objasnim onima koji ništa ne znaju o tome, ali nam svaki dan pričaju da je nedovoljno investicija: nedovoljno je investicija, ali je mnogo više nego svuda drugde i biće ih još više – rekao je Vučić. On je istakao da Srbija vodi računa o investicijama, da kreira dobar ambijent, ulaže i daje podsticaje da bi poslovne ljude privukla da dođu u našu zemlju.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak