RAK-RANA Zbog sive ekonomije Srbija svakog dana izgubio 8 miliona evra

RAK-RANA Zbog sive ekonomije Srbija svakog dana izgubio 8 miliona evra

Siva ekonomija je rak-rana srpskog društva, jer zbog nje državna kasa svakog dana ostaje uskraćena za osam miliona evra. Naime, da je finansijska disciplina veća i da su u legalnim tokovima promet, zapošljavanje i plaćanje poreza, bilo bi novca da svaka opština u Srbiji dobije novi dom zdravlja, što bi koštalo oko 609 miliona evra, da se rekonstruišu i opreme sve opšte i specijalne bolnice, za šta bi bilo potrebno 439 miliona evra, i tako dalje…

Tako bar pokazuju podaci do kojih je došao NALED, a koje je na svom stolu imao i premijer Aleksandar Vučić. On je, možda i zbog toga, u svom ekspozeu najavio odlučne mere na suzbijanju epidemije nelegalnih tokova u svim segmentima društva. Doduše, i svi njegovi prethodnici od 2000. su najavljivali da će se oštro suprotstaviti toj bolesti srpskog društva, ali sve je ostajalo mrtvo slovo na papiru.

Zato i ne treba da čudi što nam je obim sive ekonomije 2013. bio blizu 34 odsto BDP. Ipak, zahvaljujući novim zakonskim rešenjima i pojačanim kontrolama, prethodna Vlada i Poreska uprava uspele su da smanje sive tokove pa se sada procenjuje da se u nelegalnim vodama gubi oko 30,1 odsto BDP. Pošto je i to mnogo, premijer je u svom ekspozeu najavio bitku do istrebljenja.

– Siva ekonomija ne može da se suzbije sve dok se ne shvati da su obaveze prema državi u interesu građana, odnosno da se iz poreza finansiraju bolnice, škole, igrališta… U uređenim zemljama građani razumeju da moraju da plaćaju obaveze državi da bi mogla da ispuni obaveze prema njima u vidu finansiranja zdravstva, prosvete i socijalnih davanja. Svakoga dana kada država kaže da želi da naplati porez suočeni smo sa napadima kako ona samo uzima. Već sutra svi kažu da država treba da plati još nešto. Ako tražimo od države, moramo i one koji u tome učestvuju da zakonskim sredstvima nateramo da učestvuju u tržištu – rekao je Vučić.

U NALED-u napominju da je ipak vidljiv pomak.

– Prethodna Vlada je donela zakonska rešenja koja su doprinela da se iz nelegalnih pređe u legalne tokove poslovanja. Doneta je i Nacionalna strategija kojom je predviđeno da se obim sive ekonomije sa 30,1 smanji na 26,7% BDP-a, odnosno za oko milijardu evra do 2020. – kažu u NALED-u.

NAPLATA POREZA IZNAD OČEKIVANJA

Naplata poreza u ovoj godini sve je bolja, a u prvih osam meseci, zaključno sa 31. avgustom, prema podacima Poreske uprave, naplaćeno je 728,7 milijardi dinara, što je za 70,4 milijarde više nego u istom periodu 2015. Poreska uprava je u istom periodu 2015. naplatila 658,3 milijarde dinara, tako da koeficijent ostvarenja ukupne naplate te institucije u prvih osam meseci 2016, u odnosu na 2015, iznosi 110,7

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak