Rast poslovanja Dunav osiguranja

Rast poslovanja Dunav osiguranja

Kompanija „Dunav osiguranje“ ostvarila je neto dobit u tri kvartala tekuće godine od 831,8 miliona dinara, a prihodi od premije su dostigli 13,2 milijarde dinara, što je 15,6 odsto više nego u istom periodu lani, saopšteno je danas iz najveće domaće osiguravajuće kuće.

BEOGRAD – Kompanija „Dunav osiguranje“ ostvarila je neto dobit u tri kvartala tekuće godine od 831,8 miliona dinara, a prihodi od premije su dostigli 13,2 milijarde dinara, što je 15,6 odsto više nego u istom periodu lani, saopšteno je danas iz najveće domaće osiguravajuće kuće.

Kako se navodi, ostvaren je i rast tržišnog učešća koji je sredinom 2015. godine dostigao 27,8 odsto. Menadžment kompanije je isplatio i dospele neizmirene obaveze u iznosu od oko 950 miliona dinara, koje je zatekao u bilansima na dan stupanja na dužnost.

Povezana društva kompanije – Društvo za reosiguranje „Dunav re“ ostvarilo je neto dobitak za posmatrani period spram iskazanog gubitka u prethodnoj godini, dok su privredna društva „Dunav auto“ d.o.o, „Dunav društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom“ a.d. i „Dunav Stokbroker“ a.d. ostvarila veće neto dobitke u tekućoj godini u odnosu na prethodnu, dok je privredno društvo „Dunav osiguranje“ a.d. Banja Luka ostvarilo manji gubitak u poređenju sa istim periodom lani. Broj prodatih polisa osiguranja za tri kvartala 2015. godine bio je za 18 odsto viši nego u istom periodu lane.

Znatan rast beleže sledeće vrste osiguranja: obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (AO) – 31,64 odsto, osiguranje od posledica nezgode – 65,53 odsto, osiguranje pomoći na putu – 9,33 odsto i osiguranje od opšte odgovornosti – 59,98 odsto.

Bruto premija osiguranja iznosi 16,7 milijardi dinara i viša je za 24,1 odsto (3,2 milijarde dinara) nego u prvih devet meseci 2014. Ukupno naplaćena premija osiguranja i saosiguranja je za 3,6 milijardi (29,5 odsto) viša nego u istom periodu prošle godine i iznosi 15,6 milijardi dinara.

Poboljšana je i struktura naplaćene premije, a naplata u novcu iznosi 96 odsto ukupno naplaćene premije (u 2014. godini je iznosila 94 procenta). Kako je saopšteno, struktura ostvarene premije prati strukturu tržišta, a ekonomska situacija i nedostatak navike za osiguranje stavljaju u prvi plan obavezna osiguranja.

Učešće imovinskih osiguranja u ukupno ostvarenoj premiji osiguranja povoljnije je u kompaniji nego na osiguravajućem tržištu: požar 11,3 odsto kompanija što je 8,7 odsto tržišta; ostala imovinska osiguranja 24,2 odsto kompanija s udelom od 19,6 odsto tržišta, i osiguranje od opšte odgovornosti 3,2 odsto kompanija (2,8 procenata tržišta).

Povećanje investicione aktive u 2015. godini, kako se navodi, rezultat je odgovorne investicione politike, s jedne strane, i znatnog poboljšanja performansi prodaje u pogledu naplaćene premije, s druge strane, što je rezultiralo neto prilivom iz osnovne delatnosti od 2,3 milijarde dinara i prihodom od investicione aktivnosti od milijardu dinara.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak