Razmena robe i usluga Srbije prvi put premašila BDP

Razmena robe i usluga Srbije prvi put premašila BDP

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je 26. oktobra 2016. godine da je razmena robe i usluga Srbije sa svetom prvi put posle više godina premašila vrednost bruto domaćeg proizvoda.

On je u izjavi novinarima ocenio da to govori o rastu otvorenosti domaće ekonomije.

„To je pozitivan signal za celokupnu privredu, koji govori o tome da su došle investicije, ali da nisu došli strani investitori da samo eksploatišu naše tržište, već da izvoze iz naše zemlje na druga tržišta, naglasio je Čadež.

On je istakao da je ovo po prvi put da je razmena robe i usluga Srbije sa svetom koja uključuje robe i usluge premašila BDP posle dugog niza godina.

Prema njegovim rečima, u izvozu stalni dvocifreni rast imaju IT usluge, kao i izvoz voća i povrća.

Govoreći o novim tehnologijama Čadež je kazao da je osnovna uloga PKS da gleda u budućnost, sagleda šta privredu očekuje i da daje određene savete, instrumente kako ekonomija, a tako i poljoprivreda budu uspešnije i prisutnije na drugim tržištima.

On je, povodom konferencije o Primeni novih tehnologija u poljoprivredi, naglasio da postoji već jedna kritična masa mladih koji se bave inovacijama u poljoprivredi.

Oni izradjuju sisteme za strana trzišta i trebalo bi, kako smatra, da se te tehnologije primenjuju u našoj poljoprivredi.

Najviše izvozimo te tehnologije, a nama je cilj da ih povežemo sa našim poljoprivrendim proizvodjačima kako bi se primenjivale što više kod nas, objasnio je Čadež.

Prema njegovim rečima, zadatak je Komore da doprinese većem korišćenju novih tehnologija u poljoprivredi.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *