Rokovi plaćanja jačaju finansijsku disciplinu

Rokovi plaćanja jačaju finansijsku disciplinu

Predložene izmene Zakona o rokovima plaćanja predviđaju da se i u javnom sektoru poštuje pravilo o plaćanju u roku do 60 dana, izjavio je danas ministar finansija Srbije Dušan Vujović. Vujović je obrazlažući izmene seta ekonomskih zakona u Skupštini Srbije, rekao da je cilj izmena da se podigne nivo finansijske discipline u državi.

Vujović je istakao da se izmene odnose i na lokalne samouprave i uvodi obaveza lokalnih komunalnih preduzeća da u roku plaćaju za gas i za struju. Ministar finansija je dodao da se u privatnom sektoru ustalio rok plaćanja od 90 dana. On je rekao da se uvode i sankcije za kršenje odredbi zakona i dodao da će se zakon primenjivati čim stupi na snagu, a da će se odredbe o sankcijama primenjivati od 1. januara 2016. godine.

„Finansijska diciplina se širi na ceo javni sektor“,  rekao je Vujović. Ministar finansija Srbije rekao je i da se predloženim izmenama Zakona o javnim nabavkama propisi u Srbiji uskladjuju sa novim direktivama EU i otklanjaju slabosti u funkcionisanju sistema. Kako je istakao, sada postupak javnih nabavki u Srbiji traje u proseku 200 dana, što je sporo.

Izmenama zakona povećava se sa tri na pet miliona dinara minimalna vrednost nabavke za koju mora da se obavi postupak javne nabavke, a za usluge u pojedinim oblastima kao sto su energetika, saobraćaj, minimalna vrednost nabavke povećava se na 10 miliona dinara, pojasnio je Vujović.

„Pojednostavljuju se procedure za ono što se suštinski smatra malim nabavkama i uvodi novi sistem komuniciranja, tako da će se rezultati postupka javne nabavke objavljivati na sajtu Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva“, rekao je Vujović. Prema njegovim rečima, izmenama Zakona o javnim nabavkama prigovori više neće imati automatsko suspenzivno dejstvo, što znači da neće odlagati procese u postupku javne nabavke.

Ministar finansija je kazao da je zakon o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost plaćanja pravnih lica, predložen jer su Zakonom o platnim uslugama, koji je zamenio Zakon o platnom prometu, ostala nepokrivena neka polja jer je napravljena tehnička omaška.

„Stupanjen na snagu Zakona o platnim uslugama od 1. oktobra ostao bi vakum oko obaveza otvaranja tekućih računa i izveštavanja o prometu na tim računima“, rekao je Vujović.

Izvor: Beta

 

Podelite ovaj članak