Rusi cene srpsku hranu

Rusi cene srpsku hranu

Ogromna posećenost našeg štanda na međunarodnoj izložbi „Prodekspo 2018“ u Moskvi. Očekuje se da izvoz poraste za četvrtinu. Predstavilo se 15 domaćih firmi.

Predstavnici 15 srpskih kompanija koje učestvuju na međunarodnoj izložbi hrane u Moskvi „Prodekspo 2018.“ zadovoljni su dobrom posetom nacionalnog štanda i uvereni su da će naš izvoz u Rusiju i dalje rasti. Izložba će trajati do kraja ove nedelje i očekuje se da će biti uspostavljeni novi kontakti sa ruskim distributerima koji se bave trgovinom hrane i pića.

I ovu jubilarnu 25. izložbu organizovala je Privredna komora Srbije, a podršku promociji izvoza pružila je i Razvojna agencija Srbije. Nacionalni štand Srbije posetio je i zamenik ministra poljoprivrede Rusije Jevgenij Vasiljevič Gromiko. Na izložbi su bili i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije Bogdan Igić i direktor uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević. Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić je posle posete izložbi izjavio, za „Novosti“, da ga raduje dobra poseta srpskom štandu i interesovanje Rusa za srpsku hranu i pića.

Predstavnik Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić kaže da je za nas važno da se donekle stabilizovao kurs rublje, jer je to preduslov da bi se mogao uspostaviti kontinuirani rast izvoza u veliku prijateljsku zemlju.

– Prošle godine je posle izložbe realizovan dobar izvoz, pa se nadamo da će ove godine on biti veći najmanje 25 odsto – kaže optimistički Delić. Naš štand nije veliki, jer je moskovska izložba poznata u svetu i po tome što ima najskuplji izložbeni prostor. Ali dopisnik „Novosti“ se uverio, obilazeći ovogodišnju izložbu „Prodekspo“, da bez obzira na skupoću izložbenog prostora u Rusiju hrle izlagači iz celog sveta. Svoje mogućnosti i ponudu predstavlja oko 2.200 izlagača iz 60 zemalja sa svih kontinenata. Bez obzira na saobraćajni kolaps u Moskvi zbog rekordnog „snegopada“ broj posetioca izložbe je veliki i sve hale su prepune.

Od naših izlagača na štandu najveći interes izazivaju proizvođači mesnih prerađevina „Zlatiborac“ i „Karneks“, kao i proizvođači sira i ostalih mlečnih proizvoda. Kao što je poznato, Rusija je uvela kontrasankcije Zapadu i zabranila uvoz njihove hrane. Naravno da je to velika šansa za naše izvoznike i šteta je da naši proizvodni kapaciteti nisu moćniji da izvoz srpske hrane bude daleko veći.

Sadašnju šansu treba iskoristiti, jer su na izložbi u velikom broju prisutni proizvođači vina ali i hrane iz zapadnoevropskih država, što znači da oni ne nameravaju da se odreknu svojih ambicija kad se normalizuju odnosi.

Svakako ohrabruje da je na ovoj izložbi pokazan interes i za srpske sokove. Za nas bi bilo veoma važno da ne izvozimo samo sveže voće i povrće nego i prerađevine, jer tako zapošljavamo svoju radnu snagu, a i zarada je veća. Što se tiče izvoznika svežeg voća glavna njihova izložba je bila u septembru i oni su dobro odradili svoj posao.

Ambasador terzić: zapad ne odustaje u rusiji

Vrlo agilni srpski ambasador Slavenko Terzić posle svečanog otvaranja i obilaska izložbe kazao je, za „Novosti“, da prisustvo zapadnih ambasadora i broj njihovih izlagača najbolje svedoči da i dalje žele da budu prisutni na ogromnom ruskom tržištu.

– Kad se zna da je na otvaranju izložbe govorio ministar poljoprivrede Mađarske i da Italija ima jedan od najvećih štandova, jasno je da oni jedva čekaju da se ukinu međusobne sankcije – ističe Terzić.

Već uspostavili kontakte

Na srpskom štandu nema najpoznatijih proizvođača naših vina i rakija. Razlog tome nije tajna, oni su već uspostavili kontakte i saradnju sa ruskim distributerima pa se u Rusiji mogu kupiti naša pića.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *