Rusi ostali verni srpskom voću

Rusi ostali verni srpskom voću

Na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane” u Moskvi dogovoreni su novi izvozni aražmani kompanija iz Srbije, vredni više od sedam miliona evra, a najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije podržale su nastup 12 srpskih kompanija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda u Moskvi. Tako su se u Moskvi našli „Nektar”, „Zlatiborac”, „Jugoprom”, PIK „Južni Banat”, „Voćar”, ITN, „Moravac Ž”, Poslovni sistem „Global Sid”, „Flora internacional”, „Ćirić agro”, „Miraks agrar” i „Agroprom”.

U prvoj polovini godine došlo je do dinamičnog rasta srpskog izvoza u Rusiju, uz značajno smanjenje deficita iz prethodne godine. Srpski izvoz vredeo je 379,2 miliona dolara, što predstavlja rast od 18,1 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini ove godine zabeležen je kod svežeg voća – 74 odsto, sira – 27 odsto, svežeg povrća – 23,7 odsto. Značaj ostvarenih vrednosti srpskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ako se uzme u obzir udaljenost Rusije od preko 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj

meri utiču na finalnu cenu proizvoda.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak